ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ευρωπαϊκοί προορισμοί υπό…εξαφάνιση!– Ανάμεσά τους και ένας ελληνικός

Η Ευρώπη είναι γεμάτη αναπάντεχες ομορφιές, εκπληκτικά τοπία και υπέροχες πόλεις. Είναι όμως και ένα μέρος με βαθιά και σπουδαία ιστορία, εντυπωσιακά αξιοθέατα και μοναδική φύση.

Ποιοί είναι όμως αυτοί οι προορισμοί στην Ευρώπη και γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

1. Τα Κανάλια της Βενετίας

Τα Κανάλια της Βενετίας

Για πολλά χρόνια ήταν γνωστό ότι η Βενετία βυθίζεται. Και παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι μόνο τα κτίρια μοιάζουν να “βυθίζονται” μέσα στο νερό, το 2019 συνέβη κάτι πραγματικά τρομακτικό. Εξαιτίας της άμπωτης που “φούσκωσε”, πλημμύρισε ολόκληρη η πόλη με αποτέλεσμα να βυθιστούν σημαντικά ιστορικά μνημεία, ναοί, σπίτια και η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου κάτω από το νερό και οι γόνδολες να κολλήσουν στη λάσπη. Η αποκατάσταση των ζημιών κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η ελληνική πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. και παρόλο που είναι ένας από τους διασημότερους και πιο καλοδιατηρημένους ιστορικούς χώρους στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία έχει καταστροφική επίδραση στα μνημεία. Η ζέστη και η ξηρασία του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει φωτιές που εξαπλώθηκαν και στην περιοχή. Κάθε φορά πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που τον καθιστά μέρος προς εξαφάνιση.

3. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Μπορντό

Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Μπορντό

Στην αρχή χάσαμε τα θαύματα του κόσμου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τώρα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις καλλιέργειες, με τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Μπορντό στη Γαλλία να κινδυνεύουν με τη σειρά τους να εξαφανιστούν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια η παραγωγή κρασιού στην περιοχή θα έχει μειωθεί κατά 2/3, ενώ οι οινοπαραγωγοί ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν νέες περιοχές όπως το Κεντ της Αγγλίας.

4. Τα παγόβουνα στις Ελβετικές Άλπεις

Τα παγόβουνα στις Ελβετικές Άλπεις

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα παγόβουνα περνούν από διάφορους κύκλους κατά τους οποίους λιώνουν και παγώνουν ξανά και ξανά. Ωστόσο, στα τέλη του τελευταίου παγετώνα, οι Ελβετικές Άλπεις άρχισαν να λιώνουν προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Και παρόλο που αυτό προκαλεί το σχηματισμό πανέμορφων λιμνών με κρυστάλλινα νερά, δεν είναι εξίσου θετικό για τη φύση και τους ντόπιους, αφού μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία μεγάλων κυμάτων που θα κατακλύσουν τα γειτονικά χωριά.

5. Οι Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ, Κεντ

Λευκοί Βράχοι Ντόβερ

Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει το Κεντ της Αγγλίας ιδιαιτέρως βαριά. Οι εντυπωσιακοί και πολυφωτογραφημένοι Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ υφίστανται διάβρωση δέκα φορές γρηγορότερα συγκριτικά με την περασμένη χιλιετηρίδα. Ο λόγος; Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις καταιγίδες που χτυπούν τους βράχους. Αν προσθέσουμε και την οξείδωση των ωκεανών, τότε το μέλλον των Λευκών Βράχων προδιαγράφεται αβέβαιο.

6. Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης

 Βιέννη-  Ιστορικό κέντρο

Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης είναι ένα από ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Παρά το γεγονός ότι έχει πλούσιο πολιτισμό, μπαρόκ κάστρα, σπουδαία αγάλματα και εμβληματική αρχιτεκτονική, το ιστορικό κέντρο της Βιέννης στην Αυστρία κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Γιατί; Όλο και περισσότεροι ουρανοξύστες και μοντέρνα αστραφτερά κτίρια ξεφυτρώνουν μέσα στο κέντρο, θέτοντας την αυθεντικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής σε κίνδυνο.

Σαχάρα ντε λα Σιέρρα, Ισπανία

Σαχάρα ντε λα Σιέρρα, Ισπανία

Το πανέμορφο χωριό στην επαρχία Καντίθ στην Ισπανία είναι διάσημο για τα ολόλευκα σπίτια, τα καταπράσινα δέντρα, τους ελαιώνες και τους οπωρώνες . Το σημερινό του όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη “ζάχρα” που σημαίνει “λουλούδι” και το 1983 ανακηρύχθηκε ως Χωριό με Ιστορική και Καλλιτεχνική Σημασία. Ωστόσο, η άγρια ζωή και το πράσινο του χωριού λιγοστεύει σταδιακά όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βρωχοπτώσεις μειώνονται.

Σχολιάστε