ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εxpedia: 11 ταξιδιωτικές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων

Την έβδομη ετήσια έκθεσή της σε συνεργασία με την Airlines Reporting Corporation (ARC) δημοσίευσε η Expedia, αποκαλύπτοντας τις «επιθετικότερες» ταξιδιωτικές τακτικές- από την καλύτερη στιγμή για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέχρι και την σωστή πλοήγηση για τον σχεδιασμό των διακοπών του 2022.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το online ταξιδιωτικό brand,  διαπίστωσε ότι 1 στους 5 Αμερικανούς αναζητά συμβουλές αποταμίευσης, ενώ πάνω από το 1/3 του συνόλου των ερωτηθέντων, δηλαδή το 38%, είναι διατεθειμένο να κινηθεί με ευελιξία στις διακοπές του,  ώστε για να εξοικονομήσει χρήματα στο επόμενο ταξίδι του.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από τις 27 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό μεταξύ 12.000 ερωτηθέντων σε 12 χώρες και μεταξύ των ενηλίκων που σχεδιάζουν ταξίδια εσωτερικού ή εξωτερικού τους επόμενους 18 μήνες. Από πλευράς της, η ARC παρέχει μεταξύ άλλων πληροφορίες που βοηθούν την παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα να συνδεθεί, να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Το 2019, η ARC διαχειρίστηκε πάνω από 97,4 δισ. δολάρια σε συναλλαγές μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 302 εκατ. ταξίδια.

Συμβουλές για κρατήσεις πτήσεων

Με βάση τα δεδομένα των παγκόσμιων πωλήσεων αεροπορικών εταιρειών της ARC, οι μέσες τιμές των εισιτηρίων για πτήσεις (ATP) έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Έκτοτε, τα ATP αυξάνονται σταθερά και σχεδόν επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Τα ATP ειδικά για διεθνείς πτήσεις έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά παραμένουν κατά μέσο όρο 35% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019.

Με τα ATP να ισοπεδώνονται, το κλειδί για την εξοικονόμηση κόστους το 2022 καταλήγει στο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πού θα ταξιδέψουμε και πότε.

Το καλύτερο χρονικό περιθώριο κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων

Οι τιμές των εσωτερικών πτήσεων συνήθως αρχίζουν να αυξάνονται 21 ημέρες πριν την αναχώρηση, ενώ οι τιμές για διεθνείς πτήσεις αρχίζουν να αυξάνονται 28 ημέρες πριν από την αναχώρηση. Συνεπώς, το καλύτερο σημείο για κρατήσεις εσωτερικού είναι μεταξύ 28 – 35 ημέρες νωρίτερα, ενώ για τις διεθνείς πτήσεις οι κρατήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται 3 με 4 μήνες πριν, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες τιμές.

Ιδανική μέρα της εβδομάδας για κρατήσεις

Η ιδανική μέρα για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων είναι η Κυριακή και όχι η Παρασκευή. Για τις εσωτερικές πτήσεις αυτό μπορεί να εξοικονομήσει τους ταξιδιώτες γύρω στο 5% και για τις διεθνείς πτήσεις η εξοικονόμηση σχεδόν αγγίζει το 10%.

Ιδανική μέρα της εβδομάδας για ταξίδια

Η ιδανική μέρα για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι εσωτερικού είναι η Παρασκευή και όχι η Δευτέρα. Αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση άνω του 15%.

Για τις διεθνείς πτήσεις, η φθηνότερη ημέρα αναχώρησης είναι η Πέμπτη και όχι η Τρίτη, προσφέροντας εξοικονόμηση χρημάτων άνω του 5%.

Συνοψίζοντας, τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις διεθνείς πτήσεις, είναι γενικά φθηνότερο να ξεκινήσετε το ταξίδι κατά το τελευταίο μισό της εβδομάδας (Τετάρτη έως Σάββατο) σε σύγκριση με το πρώτο μισό (Κυριακή έως Τρίτη).

Αναβάθμιση θέσης

Τα premium εισιτήρια, δεν ήταν ποτέ φθηνότερα. Το 2021, τα premium ATP κοστίζουν σχεδόν 290% περισσότερο από τα οικονομικά εισιτήρια, ενώ το 2020 ήταν 365% πιο ακριβά. Πριν από την πανδημία, το 2019, οι μέσες τιμές για ένα premium οικονομικό εισιτήριο ήταν 430% από το οικονομικό. Συνεπώς, για το 1/4 των Αμερικανών (26%) που θέλουν να αναβαθμίσουν την αεροπορική τους θέση,  ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή από τώρα.

Συμβουλές για εξοικονόμηση στα ξενοδοχεία

Ενώ το 2020 οι τιμές μειώθηκαν, καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021 σημείωσαν αύξηση, λόγω της υψηλής ζήτησης για ταξίδια εσωτερικού και παραμένουν ελαφρώς υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019.

Με βάση τα δεδομένα της Expedia, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων σε ξενοδοχεία και καταλύματα:

Ιδανική μέρα της εβδομάδας για κράτηση σε ξενοδοχείο

Για τις διακοπές εσωτερικού, η χαμηλότερη μέση ημερήσια τιμή (ADR) για διαμονή τείνει να επιτυγχάνεται τις Δευτέρες, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από 15% σε σύγκριση με κρατήσεις που γίνονται τις Παρασκευές, οι οποίες αποτελούν και την πιο ακριβή μέρα. Για διεθνή ταξίδια, προτείνεται η κράτηση τις Τρίτες και όχι τις Πέμπτες, ώστε να εξοικονομηθεί περίπου 10% των χρημάτων διαμονής.

Συμβουλές για ενοικίαση αυτοκινήτου

Τα οδικά ταξίδια και οι προορισμοί που μπορεί κανείς να τους επισκεφθεί με αυτοκίνητο, αναμένεται να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους το επόμενο έτος. Σχετικά, η Expedia συμβουλεύει τα εξής:

Η καλύτερη μέρα για κράτηση αυτοκινήτου είναι το Σάββατο για ταξίδια εσωτερικού και η Κυριακή για τα διεθνή ταξίδια.

Εν τω μεταξύ, η παραλαβή του αυτοκινήτου τις Δευτέρες τείνει να είναι η φθηνότερη για εσωτερικές κρατήσεις, ενώ η Τρίτη είναι η καλύτερη για τα διεθνή ταξίδια.

Η ευελιξία είναι μια σταθερή επένδυση

Καθώς οι απρόβλεπτες καταστάσεις που σχετίζονται με την πανδημία παραμένουν, η ευελιξία θα παραμείνει προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες. Οι τιμές επιστροφής διαμονής είναι περίπου 15% περισσότερες από τις μη επιστρέψιμες και επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να κάνουν αλλαγές στο ταξίδι τους ή να ακυρώσουν μία κράτηση ανέξοδα.

Αγορά πακέτων

Οι ταξιδιώτες μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα εάν συνδυάσουν πτήση με ξενοδοχείο στην ίδια συναλλαγή, σε ποσοστό που φθάνει και το 10%.

Προγράμματα πιστότητας

Τα μέλη των πλατφορμών, όπως είναι στην περίπτωση της Expedia τα μέλη της Expedia Rewards, απολαμβάνουν διάφορα οφέλη, ανάλογα με τη βαθμίδα τους. Για παράδειγμα, τα μέλη Silver and Gold που κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία Expedia VIP Access μπορούν  να κερδίσουν επιπλέον προνόμια, όπως αναβαθμίσεις δωματίων ή δωρεάν επισκέψεις στα σπα, όπου διατίθενται.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες που κάνουν κρατήσεις μέσω της εφαρμογής Expedia Mobile μπορούν να εντοπίζουν τις προσφορές ξενοδοχείων αποκλειστικά για κινητά, καθώς και να κερδίσουν διπλούς πόντους ανταμοιβών Expedia σε κάθε κράτηση. Οι ταξιδιώτες επωφελούνται επίσης από χρήσιμες ειδοποιήσεις σχετικά με τα ταξίδια τους.

Σχολιάστε