ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κινηματογραφικός τουρισμός: Εθνικό Δίκτυο Film Offices

Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο χαιρετισμό του κατά την ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τη λειτουργία των Film Offices, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) παρουσία εκπροσώπων των 13 Περιφερειών της Ελλάδας και των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως η βιομηχανία των Οπτικοακουστικών Μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για την χώρα μας και στη συνέχεια έκανε μία αναλογία με την Πληροφορική σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «έχει το hardware αλλά δεν είχε το software». Ειδικότερα, εξήγησε ότι ο φυσικός πλούτος υπήρχε, αλλά δεν υπήρχαν τα σωστά κίνητρα και οι σωστοί μηχανισμοί για να έρθουν οι ξένες παραγωγές. Προσέθεσε επίσης ότι «η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ ήταν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και σε αυτό το βήμα εμείς θα επενδύσουμε κάνοντας πρόσθετα βήματα».

Σχετικά με τα Film Offices, δήλωσε ότι θα βοηθήσουν πολύ, καθώς κάθε περιφέρεια και κάθε μεγάλος δήμος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα». Παράλληλα, ανέφερε πως έχει τύχει να μιλήσει με παραγωγούς από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες αποκαλύπτοντας πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν βασικά βήματα και σύντομα, όπως η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, για να γυρίζονται παραγωγές στην χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική όσον αφορά το rebate, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εποπτεύει και το ΕΚΟΜΕ, είναι να φέρει την ψηφιακή εποχή στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Εθνικό Δίκτυο Film Offices

Το έργο του ΕΚΟΜΕ για τη θεμελίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Film Offices παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. Ο κ. Κουάνης τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία 15 Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους –Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που θα χρηματοδοτηθούν με 5 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2020. «Ένα Film Office αναδεικνύει μια περιοχή ως τόπο υλοποίησης μιας κινηματογραφικής παραγωγή, διευκολύνει την παραγωγή σε θέματα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελματικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί μια παραγωγή», εξήγησε ο κ. Κουάνης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά και τους τρεις άξονες δράσης του ΕΚΟΜΕ για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών: την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από χρηματοδοτικά κίνητρα με την επιστροφή φόρου 35% (το λεγόμενο cash rebate) και τη φοροαπαλλαγή κατά 30%, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τη βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει ενεργά την εξωστρεφή πρωτοβουλία της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου των Film Offices εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο Film Office, στελεχωμένο με αξιόλογο προσωπικό. Είμαστε σταθερά από την αρχή αυτής της προσπάθειας αρωγοί του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ, ώστε η περιφερειακή συνεργασία για την προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στον τόπο μας να λειτουργήσει ενιαία και συντονισμένα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να εγγυηθούμε τη λειτουργία των Film Offices ως μιας επισπεύδουσας αρχής, που θα μπορέσει να μοχλεύσει κεφάλαια για οπτικαοκουστικά έργα στην Ελλάδα, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, να προσελκύσει παραγωγές στον τόπο μας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο στις προγραμματικές συμφωνίες που θα καταρτιστούν για τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices να εμπλακούν όχι μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές (υπουργεία, φορείς), ώστε να μειώσουμε ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Θάνος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις αναφορικά με τις υπηρεσίες τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices σε Περιφέρειες και Δήμους, της επικοινωνιακής ταυτότητας του δικτύου, καθώς και παρουσιάσεις σχετικά με την αποτύπωση του εθνικού πλαισίου οργάνωσης και αδειοδότησης των οπτικοακουστικών παραγωγών και με το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της λειτουργίας των Film Offices και του Δικτύου από εκπροσώπους της εταιρείας «DIADIKASIA Business Consulting», η οποία έχει αναλάβει το έργο της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για τη λειτουργία των film offices.

Σχολιάστε