ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πολιτισμός και το περιβάλλον της Ρόδου, αντικείμενο έρευνας 52 μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Θερμό καλωσόρισμα σήμερα από Δήμαρχο, στελέχη της Δημοτικής Αρχής και των Διευθύνσεων Τουρισμού και Παιδείας του Δήμου Ρόδου

Τους 52 μαθητές δύο τμημάτων του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης  και τους καθηγητές τους, καλωσόρισαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κος Στέργος Παρδαλός και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν επίσης οι διευθυντές των Διευθύνσεων Τουρισμού και Παιδείας κα Βεατρίκη Σέβου και κος Δημήτρης Κυπριώτης αντίστοιχα, καθώς και η προϊστάμενη του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κα Ειρήνη Χατζηνικολάου και η  προϊσταμένη του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κα Μαρία Καραμπίνη.

Η επίσκεψη των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στη Ρόδο, έχει διττό χαρακτήρα, τουριστικό και εκπαιδευτικό.

Συγκεκριμένα, οι 52 μαθητές επέλεξαν τη Ρόδο,  όχι μόνον για να περάσουν τις διακοπές της πενθήμερης μαθητικής εκδρομής τους, αλλά και γιατί ο πολιτισμός και το περιβάλλον της Ρόδου αποτέλεσαν αντικείμενα έρευνας και εργασίας τους στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Στο σκοπό του ταξιδιού των μαθητών αναφέρθηκε η κα Μαρία Φωτίου, υποδιευθύντρια του σχολείου, που μαζί με άλλους  τέσσερις εκπαιδευτικούς συνοδεύουν τα παιδιά: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ρόδος είναι ένα νησί με ιστορία αιώνων, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, έχει μία από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και πολλά αρχαία μνημεία. Παράλληλα διαθέτει και τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Σε αυτά τα δύο πεδία εστιάζεται η έρευνα, η εργασία των μαθητών. Οι μαθητές του ενός τμήματος θα ασχοληθούν με το αρχαιολογικό κομμάτι της έρευνας, την αρχιτεκτονική του νησιού και οι μαθητές του άλλου τμήματος με το περιβάλλον, κυρίως το ανθρωπογενές, με τι ασχολούνται κατά κύριο λόγο δηλαδή οι κάτοικοι του νησιού».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε στους μαθητές  βίντεο της Ρόδου.

Στο πλαίσιο δε της έρευνας τους, οι μαθητές θα επισκεφθούν την Αρχαία Κάμειρο, τη Λίνδο, την Καλλιθέα, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, φυσικά την Κοιλάδα των Πεταλούδων, αυτό τον μοναδικό βιότοπο που είναι και προστατευμένη περιοχή ενταγμένη στο NATURA 2000 , αλλά και χωριά όπως η Έμπωνα. Τέλος, θα επισκεφθούν τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και το Μουσείο της Μέλισσας.

Ικανοποιημένη από την επιλογή της Ρόδου ως τόπου για τη μαθητική τους εκδρομή αλλά και για την εκπόνηση της θεματικής τους έρευνας, εμφανίσθηκε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής  και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου που υπογράμμισε: «Η επιλογή της  Ρόδου αποδεικνύει ότι οι συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την προσέλκυση του μαθητικού τουρισμού και πάλι στη Ρόδο, αρχίζει να  αποφέρει καρπούς.

Οι μαθητικές εκδρομές στη Ρόδο μπορούν να αποτελέσουν και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος του νησιού, καθώς η Ρόδος έχει ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διαθέτει πολιτιστικά μνημεία μοναδικής κληρονομιάς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άριστη ξενοδοχειακή υποδομή και πολλές δυνατότητες νυχτερινής διασκέδασης. Η επαναφορά του μαθητικού τουρισμού στη Ρόδο θα διευρύνει  την τουριστική περίοδο και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία» επεσήμανε η κα Χατζηλαζάρου.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κος Στέργος Παρδαλός, που ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος, που σπούδασε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη,  εστίασε  στη σπουδαιότητα του να ανακαλύπτουν έναν τόπο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους κατοίκους του.

Ο αντιδήμαρχος  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κος Γιάννης Κορωναίος καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, δίνοντας έμφαση σε στοιχεία από το ιστορικό παρελθόν της Ρόδου και τον σημερινό πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της. Αναφέρθηκε επίσης στον χαρακτήρα των σχολικών εκδρομών, οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Χαρακτηριστικά είπε: «[…] σας προτείνω να μην “καταναλώσετε” τη Ρόδο, αλλά να τη βιώσετε». Τέλος, αφού ευχήθηκε στους μαθητές καλή διαμονή και ό,τι καλύτερο για το μέλλον τους, εξέφρασε την ελπίδα μετά την επιστροφή τους να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ρόδου στη Θεσσαλονίκη και το ταξίδι τους αυτό να χαραχθεί στη μνήμη τους ως ξεχωριστή ανάμνηση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι μαθητές και οι καθηγητές γνώρισαν και το  Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος τους υποδέχθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας, τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή διαμονή στη Ρόδο και καλή επιτυχία στις εργασίες τους.

Στους μαθητές μοιράσθηκαν αναμνηστικά δώρα και έντυπο ενημερωτικό υλικό από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρόδο έχουν έλθει 1200 περίπου  μαθητές από 10 σχολεία της Βορείου Ελλάδος και 4 της Αθήνας, οι οποίοι  επέλεξαν το νησί  για την πενθήμερη μαθητική εκδρομή.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι η έρευνα και γενικότερα ολόκληρη η εργασία των 52 μαθητών και των δύο τμημάτων του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιασθεί  σε εκδηλώσεις τόσο στο Αρσάκειο, όσο και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε