ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιφέρεια Κρήτης: Έργα για τη μετατροπή του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων σε ορεινό καταφύγιο

Την ένταξη των έργων στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014 – 2020» που αφορούν την «Αναβάθμιση – εξοπλισμός χιονοδρομικού Ανωγείων και η μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Τα έργα έχουν προϋπολογισμό 795.301 ευρώ με στόχο τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου πολλά χρόνια χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων σε κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τη χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλόγων και περιβαλλοντικών ομάδων κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές.

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Ιδαίον Άντρον, καθώς και επίσης εντός της περιοχή Natura στην οποία εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.

Οι βασικές εργασίες υλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν:

· Αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

· Τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου

· Επικάλυψη δώματος με την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση

· Ανακατασκευή χώρων υγιεινής

· Εσωτερικά κουφώματα – ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες

· Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

· Προμήθεια του απαραίτητου λειτουργικού εξοπλισμού.

Το έργο θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για λογαριασμό του Δήμου Ανωγείων. Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο σε video από drone του κινηματογραφιστή Νίκου Σαράντου, το χιονοδρομικό κέντρο των Ανωγείων ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1977 και πρωτολειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με μια πίστα για σκι και δυο συρόμενα λιφτ με τους πυλώνες τους. Διέθετε εστιατόριο, αναψυκτήριο, δωμάτια και δικό του εκχιονιστικό «ρατράκ» που φυλασσόταν σε ξεχωριστό κτίσμα όπως και η γεννήτρια ρεύματος που εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων. Όμως έγιναν λανθασμένες επιλογές σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα όπως η τοποθεσία κατασκευής του και η πρόσβαση σε αυτό.

Ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος που ποτέ δεν ασφαλτοστρώθηκε και καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την προσπέλαση του τους χειμερινούς μήνες και μια πίστα σκι που μετά από μερικά χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί, αναγκάστηκαν να τη μεταφέρουν ανατολικότερα σε καλύτερο σημείο λόγω κακού προσανατολισμού της προηγούμενης τοποθεσίας… Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαχρονική έλλειψη σωστού σχεδιασμού και την αδιαφορία, οδήγησαν στην εγκατάλειψη του φιλόδοξου σχεδίου…

Σχολιάστε