ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΤΕ: Νέος κύκλος επαφών με τους Ευρωπαίους για τον ελληνικό τουρισμό

Νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος για την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέτσος είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αναγκαιότητα προώθησης ενός ρεαλιστικού και πειστικού σχεδίου εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος αναφέρθηκε εκ νέου στη συμβολή του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδο εσόδων, δημιουργία θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικών οφελών για την οικονομία της χώρας και εστίασε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της υπερφορολόγησης που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην αύξηση της φορολογικής κλίμακας i) στον ξενοδοχειακό κλάδο από 6.5% σε 13% την τελευταία τριετία, ii) στην εστίαση από 13% σε 24%, καθώς και iii) στον κλάδο των μεταφορών από 9% σε 24% κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, όταν οι γείτονες χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Τουρκία, Κροατία, κ.α.) παραμένουν άκρως ελκυστικές.

«Οι απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του τουρισμού συνοψίζονται: στη διατήρηση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου πιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και στην ασφάλεια δικαίου. Ο τουριστικός τομέας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά σε μια τέτοια διαδικασία», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος συναντήθηκε με τον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τα θέματα που συζητήθηκαν συνδέονται κυρίως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο πλησιάζει το τέλος του τρίτου προγράμματος, μεταξύ αυτών το πρωτογενές πλεόνασμα, οι μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η περίπτωση των κόκκινων δανείων, ειδικότερα σε σχέση με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο τουρισμός

Από την πλευρά του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος ,κ. Ρέτσος, αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας – με άμεσα έσοδα την τελευταία οκταετία που άγγιξαν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ – και στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας σύγχρονης εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρώτο κύκλο επαφών στο πρώτο εξάμηνο του 2018 με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είχε συνάντηση στα γραφεία του Συνδέσμου με τον επίτροπο οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πιερ Μοσκοβισί, ενώ πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, Επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

Επίσης, ως Επικεφαλής κλιμακίου με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ που επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε συναντήσεις, πέραν του κ. Ντομπρόβσκις τον περασμένο Φεβρουάριο, με  τον κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, την κα. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.  Επιπρόσθετα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κ.κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece.

Σχολιάστε