Uncategorized

Υλοποιήθηκε δια ζώσης και διαδικτυακά από το Επιμελητήριο Ηρακλείου η 2η εκδήλωση τύπου του έργου «SUPMed».

Την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και διαδικτυακά η εκδήλωση τύπου  του έργου με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα», γνωστό και ως «SUPMed» από το Επιμελητήριο Ηρακλείου. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και ειδικότερα η τουριστική βιομηχανία από τη χρήση των πλαστικών μίας χρήσης και την ατζέντα της ΕΕ για τη μείωση και αντικατάσταση των Πλαστικών Μίας Χρήσης. Έγινε επίσης εκτενή αναφορά στο τι προβλέπει Ελληνική Νομοθεσία για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης (ΠΜΧ) για τα επόμενα χρόνια, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις εκροές του έργου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool – DST) για τα ξενοδοχεία, το οποίο παρουσιάζει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.  Παρουσιάστηκε επίσης,  η εξέλιξη της ανάπτυξης των οδηγών βέλτιστης πρακτικής που θα διαδοθούν στα ξενοδοχεία, καθώς και σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και συμμετείχαν ομιλητές από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την Ανέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Το έργο SUPMed θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants S.S.A. (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).  Οι εταίροι στοχεύουν, με την ολοκλήρωση του έργου, στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε τρεις περιοχές της Μεσογείου (Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα) σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

 

Το έργο «Μείωση της κατανάλωσης και απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Σχολιάστε