ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ένα εκπληκτικό ταξίδι στις υπόγειες στοές των οχυρών

Πως μια ομάδα νέων από το Άγκιστρο Σερρών κατάφερε να αξιοποιήσει τα παροπλισμένα από το Β Παγκόσμιο πόλεμο οχυρά και να τα αναβαθμίσει σε κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο. 
 
Του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου

Ο ιστορικός τουρισμός αποτελεί κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού και ενδιαφέρει όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά περιοχές της Ελλάδας που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας, συνδυάζοντας την γνώση με την αναψυχή και την χαλάρωση.
Μία τέτοια περιοχή, με έντονο το ιστορικό φορτίο είναι και το βόρειο τμήμα των Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου βρίσκονται παροπλισμένα 8 από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», ανάμεσα τους και το θρυλικό Ρούπελ.

Η Agkistro Action στις Σέρρες προσφέρει μέσω των ξεναγήσεων στα οχυρά πρωτόγνωρες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις, στα πεδία μαχών του Ρούπελ και στα υπόγεια οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στις Σέρρες.

Πρόκειται για το πρώτο  Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις στις παροπλισμένες βόρειες οχυρώσεις. Ειδικά στο εξωτερικό τέτοιου είδους εξορμήσεις είναι διαδεδομένες εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει στο Holidaynews.gr ο υπεύθυνος του γραφείου, Άνθιμος Γεωργιάδης : «Οι νεκροί του Β΄ Π.Π., άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά. Την μνήμη. Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη  φρίκη του πολέμου».

Η ομάδα της Agkistro Action (ερευνητές, ιστορικοί, κ.α.) βοηθούν τους επισκέπτες να «αποκρυπτογραφήσουν» γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μόνο για τη «Μάχη των Οχυρών» και την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου» που ακολούθησε, αλλά και για το τεχνικό έργο των οχυρών.

«Κατεβαίνοντας στις υπόγειες στοές των οχυρών, θα δούμε θαλάμους οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία, παρατηρητήρια και άλλα επίγεια αμυντικά» εξηγεί κ. Γεωργιάδης, καλώντας τους ταξιδιώτες να τολμήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία που προσφέρει η περιήγηση-ξενάγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού, που αποτελεί ουσιαστικά ένα υπόγειο δαιδαλώδες -και αθέατο εξωτερικά- συγκρότημα».

Ιστορική αναδρομή

Την  εποχή που κατασκευάστηκαν (1936-1940) τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή, θεωρούνταν έργο τιτάνιο, ασύλληπτου κόστους και τεράστιας εθνικής σημασίας. Το μέγεθος του έργου είναι δυσθεώρητο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του: Απαιτήθηκαν να διανοιχτούν υπόγειες στοές συνολικού μήκους 24 χλμ. και υπόγεια καταφύγια μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ για  την προσέγγιση στις περιοχές των οχυρών κατασκευάστηκαν 174 χλμ. οδικού δικτύου. Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του έργου έγινε από αξιωματικούς του Πεζικού και του Πυροβολικού, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Μηχανικού. Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γύρω από τα 21 οχυρά αναπτύχθηκαν διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, με δίκτυα αντιαρματικών τάφρων και εμποδίων.

Agkistro Action

Η Agkistro Action είναι το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού, που η λειτουργεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άγκιστρο Δράση, με έδρα το ακριτικό χωριό Άγκιστρο Σερρών, δίπλα ακριβώς στα σύνορα με την Βουλγαρία. Το χωριό είναι γνωστό για τα ζεστά ιαματικά νερά του και το  πέτρινο βυζαντινό λουτρό -θεωρείται το παλαιότερο στην Ελλάδα- αποτελεί σήμερα ένας από τους κορυφαίους εναλλακτικούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα.

Το Άγκιστρο βρίσκεται σε μία περιοχή με  έντονη φύση  και πλούσια ιστορία, τα οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει –μέσω του εναλλακτικού τουρισμού- η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση,  που ιδρύθηκε το 2015 από μία ομάδα νέων ανθρώπων του χωριού και όχι μόνο.

Παράλληλα η Agkistro Action πραγματοποιεί οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση (ποδηλασία, ορειβασία, τοξοβολία, κανό καγιάκ, Fliyng fox κ.α.). Στην ιστοσελίδα www.agkistroaction.gr μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει στους επισκέπτες του Αγκίστρου, το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό της  Αgkistro Action.

Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ
Τηλ. 2323043033& 6980138846
www.agkistroaction.gr
info@agkistroaction.gr
facebook.com/agkistroaction

Σχολιάστε