ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αυτές οι πέντε χώρες θεωρούνται πιο ασφαλείς για τις γυναίκες

Παρά την αυξανόμενη τάση στα σόλο ταξίδια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν ταξιδεύουν μόνες στο εξωτερικό.

Αλλά ορισμένα μέρη βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά την ασφάλεια και την ισότητα.

Μετά από μια μακρά παύση στα ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι άνθρωποι δεν περιμένουν γύρω τους έναν σύντροφο για να πάνε κάποιο ταξίδι. Το ενδιαφέρον για σόλο ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Έρευνα της Norwegian Cruise Line διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ταξιδιώτες προτιμά να ταξιδεύει μόνος του και ιδιαίτερα οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούν την τάση. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα του ταξιδιωτικού δικτύου Virtuoso, η μεγαλύτερη αύξηση στα σόλο ταξίδια το 2022 προήλθε από γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Ενώ αντιπροσώπευαν μόνο το 4% των μεμονωμένων ταξιδιωτών το 2019, αποτελούσαν το 18% των μεμονωμένων ταξιδιωτών το 2022.

Παρά την αυξανόμενη τάση στα σόλο ταξίδια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν επιχειρούν να ταξιδέψουν μόνες τους στο εξωτερικό. Ενώ παντού στον κόσμο θα πρέπει να είναι ασφαλές για τις γυναίκες να ταξιδεύουν, η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε κάθε μέρος του κόσμου. Τούτου λεχθέντος, πολλές χώρες έχουν καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια τόσο για τη βελτίωση της ασφάλειας για τις γυναίκες όσο και για τη μέτρηση της στάσης που έχουν οι γυναίκες κάτοικοι για την ασφάλεια στη χώρα τους.

Για να βρει το BBC τα μέρη που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια και την ισότητα για τις γυναίκες που ταξιδεύουν, συμβουλεύτηκε τον Δείκτη Ειρήνης και Ασφάλειας των Γυναικών του Πανεπιστημίου Georgetown (WPS), την έκθεση Global Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης Global Peace Index (PGP). Στη συνέχεια, μίλησε με γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες στις κορυφαίες χώρες για να καταλάβει τι τις έκανε να νιώθουν ασφαλείς, να ακούσει τις δικές τους ταξιδιωτικές συμβουλές και να ανακαλύψει τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δει και να κάνει μια γυναίκα ως σόλο λάτρης της περιπέτειας.

Σλοβενία
Η Σλοβενία, η οποία κατατάσσεται στην κορυφή του δείκτη WPS για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχει κάνει μεγάλα βήματα στην αντίληψη για την ασφάλεια των γυναικών τα τελευταία χρόνια, με το 85% των γυναικών να αισθάνονται ασφαλείς εκεί, σύμφωνα με τον δείκτη.

Όταν η Claire Ramsdell έφτασε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, τη Λιουμπλιάνα, περιπλανήθηκε στους δρόμους τη νύχτα βγάζοντας φωτογραφίες.

«Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια ζοφερή εμπειρία αλλού, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν μια απόλαυση», είπε η Ramsdell, η οποία είναι σύμβουλος περιπέτειας για το Wildland Trekking και διευθύνει το ταξιδιωτικό blog The Detour Effect. «Κανείς δεν με ενόχλησε ποτέ κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα και δεν είχα πρόβλημα με την πλοήγηση, ένα γλωσσικό εμπόδιο ή οτιδήποτε άλλο που μερικές φορές μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για να καταλάβεις όταν είσαι σόλο».

Η εύκολη πρόσβαση της Σλοβενίας στις πόλεις και την άγρια φύση συνθέτει έναν ιδανικό συνδυασμό μοναξιάς και ασφάλειας
Βρήκε επίσης την πόλη πολύ εύκολη για περπάτημα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα αξιόπιστα και εκτεταμένα. Για όσους επιθυμούν να συναντήσουν ταξιδιώτες με ομοϊδεάτες, προτείνει το Ljubljanayum Food Tours και το Food Tour Ljubljana.

Ως μανιώδης πεζοπόρος, η Ramsdell πήγε στη Σλοβενία ειδικά για να εξερευνήσει την τεράστια ύπαιθρο και τα αλπικά βουνά σε όλη τη χώρα και διαπίστωσε ότι προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό μοναξιάς και ασφάλειας. «Ενώ συχνά ένιωθα ότι βρισκόμουν στην έρημο, πάντα ήξερα ότι μια πόλη ήταν κοντά, εάν επρόκειτο να εμφανιστεί κάποιο είδος έκτακτης ανάγκης», είπε η Ramsdell. «Δεν ένιωθα τελείως μόνη, κάτι που παρέχει ψυχική ηρεμία».

Ρουάντα
Με το 55% του κοινοβουλίου της να αποτελείται από γυναίκες εκπροσώπους, η Ρουάντα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κόσμο για την ισότητα των φύλων στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το WPS. Κατατάσσεται επίσης σε υψηλή θέση στην αντίληψη του δείκτη για την ασφάλεια της κοινότητας και κατατάσσεται έκτη στον κόσμο στον δείκτη Global Gender Gap, ο οποίος μετρά πόσο δίκαιη είναι μια χώρα όσον αφορά τα οικονομικά, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την πολιτική συμμετοχή.

Η Rebecca Hansen το είδε από πρώτο χέρι όταν μετακόμισε στη Ρουάντα από τη Δανία το 2019, θεωρώντας ότι ήταν εξαιρετικά ασφαλής για σόλο ταξίδια. «Υπάρχει αστυνομία, ασφάλεια και στρατός σχεδόν σε όλες τις τοποθεσίες και όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας», είπε. «Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά γρήγορα θα μάθετε ότι όλες αυτές οι στολές είναι φιλικοί άνθρωποι που είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Είπε ότι οι άνθρωποι γενικά δεν σε ενοχλούν, αλλά μπορεί να εξασκήσουν τα αγγλικά τους με ένα περιστασιακό «Πώς είσαι;» ή «Καλημέρα», ειδικά από τα παιδιά του σχολείου. Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι δύο από τις επίσημες γλώσσες της Ρουάντα, μαζί με την Κινιαρουάντα και την Κισουαχίλι, μειώνοντας το γλωσσικό φράγμα εδώ. Ακόμη και άτομα που δεν μιλούν αγγλικά είναι στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσουν και να σας υποδείξουν οδηγίες εάν χαθείτε, είπε.

Η Ρουάντα θεωρείται από καιρό ηγέτης στο έργο της για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μετά τη γενοκτονία του λαού Τούτσι το 1994. Η χώρα έχει πολλά μνημεία, αλλά η Hansen προτείνει στους επισκέπτες να επισκεφθούν το Μνημείο της Γενοκτονίας του Κιγκάλι στην πρωτεύουσα, το οποίο δεν δείχνει μόνο την ιστορία της γενοκτονίας εδώ, αλλά και άλλα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο και τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κόσμος από αυτήν την απειλή.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο WPS στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για τη σχολική εκπαίδευση και την οικονομική ένταξη των γυναικών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να είναι πρωτοπόρα στην ισότητα των φύλων στην περιοχή και πρόσφατα πέτυχαν την ισότητα των φύλων στο κοινοβούλιό τους. Κατατάσσονται επίσης στην υψηλότερη θέση από όλες τις χώρες στον δείκτη στην κατηγορία της κοινοτικής ασφάλειας, με το 98,5% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω να δηλώνουν ότι «αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν μόνες τη νύχτα στην πόλη ή την περιοχή όπου ζουν».

Το Ντουμπάι, ειδικότερα, έχει καταταχθεί ως η ασφαλέστερη πόλη για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους, με βάση έναν δείκτη της εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης Insure My Trip. Η influencer Sandy Aouad, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ζώντας μεταξύ Παρισιού και Ντουμπάι, λέει ότι ένιωθε πάντα ασφαλής στην πόλη, ακόμη και στα περίχωρα. «Μια φορά είχε σκάσει ένα λάστιχο, άφησα το αυτοκίνητό μου στη μέση της ερήμου, ξεκλείδωτο με τα κλειδιά μέσα», είπε. «Ήξερα πολύ καλά ότι μπορούσα να εμπιστευτώ ότι το ταξί θα ερχόταν να με πάρει και ήμουν σίγουρη ότι το αυτοκίνητο θα ήταν ασφαλές».

Για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, συνιστά να κάνετε κράτηση για ένα σαφάρι στην έρημο, επειδή είναι ένας εύκολος τρόπος να συναντήσετε μια ποικιλία από ενδιαφέροντες ανθρώπους. Αλλά αν νιώθετε πιο τολμηροί, προσωπικά της άρεσε που έκανε αλεξίπτωτο πάνω από το Palm Dropzone.

Ιαπωνία
Η Ιαπωνία κατατάσσεται ως μία από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας και τον χαμηλό αριθμό εξωτερικών ή εσωτερικών συγκρούσεων. Έχει μια κουλτούρα των βαγονιών του μετρό μόνο για γυναίκες (κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων και διαδρομών) και καταλύματα μόνο για γυναίκες που μπορούν να τις κάνουν να αισθάνονται επιπλέον ασφαλείς, ειδικά οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες.

Το σόλο δείπνο και οι σόλο δραστηριότητες είναι επίσης περισσότερο πολιτιστικός κανόνας εδώ παρά αλλού. Σύμφωνα με τη Mika White, η οποία γεννήθηκε στην Ιαπωνία και είναι η ιδρύτρια της τουριστικής εταιρείας Chapter White, «Τα περιοδικά παρουσιάζουν πάντα τα καλύτερα σόλο καραόκε, καταστήματα σόλο ramen και σόλο onsen».

Το να τρως μόνος σου είναι πολιτιστικός κανόνας στην Ιαπωνία με πολλά εστιατόρια που προσφέρουν καθίσματα για σόλο δείπνο

Η Lulu Assagaf, η οποία μετακόμισε εδώ από την Ινδονησία πριν από 20 χρόνια, ένιωσε ασφαλής εδώ αμέσως. «Οι ντόπιοι σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και χαίρονται να βοηθούν τους ξένους», είπε η Assagaf, η οποία τώρα εργάζεται ως τουριστική αρχηγός για το Intrepid Travel. Εάν ταξιδεύετε σε περισσότερες αγροτικές περιοχές, ωστόσο, συνιστά να πάτε με οδηγό, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να μιλούν αγγλικά.

Δεδομένου ότι το φαγητό σόλο είναι κανόνας εδώ, η Assagaf συνιστά να ελέγξετε τη σκηνή του φαγητού, ειδικά στο Κιότο, την Οσάκα και το Τόκιο. Το αγαπημένο της σημείο στο Τόκιο είναι η περιοχή Shinjuku San-Chome, η οποία έχει πολλά εστιατόρια, νυχτερινή ζωή και τοπικά izakaya (μια ιαπωνική εκδοχή μιας παμπ).

Για τους επισκέπτες που θέλουν να τολμήσουν έξω από τα τυπικά τουριστικά σημεία, συνιστά την παράκτια πόλη Kanazawa, γνωστή ως το σπίτι των σαμουράι και την Τακαγιάμα στις Ιαπωνικές Άλπεις.

Νορβηγία
Η Νορβηγία κατατάχθηκε στο νούμερο ένα στο WPS για τις κορυφαίες βαθμολογίες της στην οικονομική ένταξη των γυναικών, την απουσία νομικών διακρίσεων και την ασφάλεια της γυναικείας κοινότητας και σταθερά κατατάσσεται στο top 10 των πιο δίκαιων και ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο. Έχει αποδειχθεί μια χώρα χωρίς αποκλεισμούς, ένα μέρος για ταξιδιώτες όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας LGBTQ+ και μεμονωμένων επισκεπτών.

Η Νορβηγία, η οποία κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, είναι ένα μέρος χωρίς αποκλεισμούς για ταξιδιώτες όλων των τύπων

Η κάτοικος του Όσλο και ιδρύτρια του Up Norway Torunn Tronsvang σημειώνει ότι η κουλτούρα είναι κοινωνικά ανεκτική και αξιόπιστη, καθιστώντας την ιδανικό μέρος για σόλο γυναίκες. «Μπορείτε άνετα να ζητήσετε από κάποιον σε ένα γειτονικό τραπέζι του καφέ να φροντίσει τα πράγματά σας ενώ χρησιμοποιείτε την τουαλέτα», είπε. Είναι επίσης περήφανη για το πόσες επιχειρήσεις εδώ διευθύνονται από γυναίκες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει εμβληματικά μέρη για φαγητό και διαμονή σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια επίσκεψη, η Tronsvang ενθαρρύνει τους επισκέπτες να ενστερνιστούν τη νορβηγική έννοια του «friluftsliv», μια φιλοσοφία της ζωής στην υπέροχη ύπαιθρο. Με τη Nasa να αναφέρει αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας έως το 2025, μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να δείτε το Βόρειο Σέλας με ένα ταξίδι στην Αρκτική, με έλκηθρο και χιονοπέδιλα την ημέρα και διαμονή σε οικογενειακά ιγκλού και ξενοδοχεία πάγου τη νύχτα.

Σχολιάστε