Uncategorized

Γνωρίζοντας την Κρήτη μέσω της ΤUI

Γνωρίζοντας την Κρήτη μέσω της ΤUI …

Η TUI επένδυσε στη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τα ξενοδοχεία του νησιού και όχι μόνο ενισχύει το  πιλοτικό της πρόγραμμα που άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο από την Κρήτη το 2017, αλλά το έχει επεκτείνει και σε άλλες χώρες. Η αρχή από τον κορυφαίο τουριστικό οργανισμό έγινε πριν 3 χρόνια από την Κρήτη και τώρα πλέον το project υλοποιείται σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία, η Τουρκία.

Μέσω του προγράμματος TUI Care Foundation που θα “τρέχει” στην Κρήτη έως το 2020, οι ξένοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως είναι το λάδι και το κρασί, να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν γνήσιες τοπικές γεύσεις.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαμε προσκεκλημένοι της TUI, για να ενημερωθούμε μέσω ξεναγήσεων για την πορεία του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε από την Κρήτη. Παρότι κατάγομαι από την Κρήτη η TUI μου έδωσε την ευκαρία με μοναδικό τρόπο να γνωρίσω τον τόπο μου και τα τοπικά προϊόντα.

Η Κρήτη διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, τη μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδέσουν τους τοπικούς παραγωγούς με τους τουρίστες και να συνδημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και οι Κρητικοί παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε το Κτήμα Μιχαλάκη, στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων. Εκεί θαυμάσαμε το τοπίο με τους ημιορεινούς αμπελώνες της περιοχής με το ιδιαίτερα ευνοϊκό μικροκλίμα, όπου δεσπόζει το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Μιχαλάκη. Όπως μας εξήγησαν ο κ. Μπουγιούρης και ο οινολόγος της επιχείρησης, Μανώλης Δραμυτινός, 25 τοπικοί παραγωγοί συνεργάζονται με την επιχείρηση για να παραχθούν ποιοτικοί, τοπικοί οίνοι από σταφύλια γηγενών ποικιλιών που έχουν καλλιεργηθεί με βιώσιμες μεθόδους.

Στη συνέχεια εισήλθαμε στις εγκαταστάσεις όπου παράγεται ο οίνος. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Μιχαλάκης : «Είναι σημαντικός ο παράγοντας του ελέγχου της θερμοκρασίας κατά την παραγωγή του κρασιού. Το γεγονός ότι οι δεξαμενές μας είναι εξολοκλήρου σε κλειστό χώρο μας επιτρέπει να ελέγχουμε απόλυτα την παράμετρο αυτή εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον».

Στο πρόγραμμα “TUI cares for Crete” συμμετέχει και το οινοποιείο Λυραράκη με μακρόχρονη ιστορία στη διάσωση των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, κυρίαρχο συστατικό του προγράμματος.

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την ιστορική μονή Επανωσήφη, που συμμετέχει στο πρόγραμμα της TUI Care, κατέχει εκτάσεις που αγγίζουν τα 22.000 στρέμματα και το 90% από αυτές καλλιεργούνται από αγρότες της περιοχής. Αυτή είναι μία από τις μορφές συνεισφοράς της Ιεράς Μονής προς την τοπική κοινωνία. Το 10% των εκτάσεων καλλιεργείται από τους μοναχούς.
«Η σύνδεση με τη γη είναι το ουσιαστικό. Πάντα οι μοναχοί έκαναν βιολογική καλλιέργεια, τη δίδασκαν ο ένας στον άλλο» αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος. Ο πατέρας της Ιεράς Μονής δεν έκρυψε πως «στα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε μια καμπή, ασκήθηκε πίεση για τη χρήση φυτοφαρμάκων και η πίεση έφερε αποτέλεσμα. Ευτυχώς, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρήση χημικών και έτσι επιστρέψαμε στη βιολογική καλλιέργεια. Οι μοναχοί μας την εφαρμόζουν, όμως είναι δύσκολο να πείσουμε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο, βλέπετε οι άνθρωποι πρώτα βλέπουν τις οικονομικές απολαβές και έχουν την ανάγκη να ξέρουν ότι η παραγωγή τους δεν θα μείνει».
Την δεύτερη ημέρα βρεθήκαμε στον  Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στο Νομό Αγίου Νικολάου, όπου από το 1927 μέχρι και σήμερα χαρίζουν εξαιρετικό ελαιόλαδο με πιπεράτη γεύση και χαμηλή οξύτητα.

Η παράδοση συνεχίζεται, φροντίζοντας την Κορωνέικη ποικιλία που καλλιεργούν, συλλέγοντας τον καρπό όταν ωριμάσει, ώστε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς έχει στη δύναμη του περίπου 1.350 μέλη, τα οποία φροντίζουν πάνω από 300000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή της Κριτσάς, των Λακωνίων και της Πρίνας. Ενώ, παράγονται ετησίως περίπου 950.000 κιλά ελαιόλαδου άριστης ποιότητας.

Η ξενάγηση στον τόπο όπου παράγεται το ελαιόλαδο και η φιλοξενία μοναδική. Γευτήκαμε, μάθαμε και ανακαλύψαμε τις διαφορετικές ποιότητες του ελαιόλαδου. Στο τέλος το “κολατσιό” που μας πρόσφεραν ήταν η όαση σε μία ζεστή ημέρα.

Έπειτα το μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του ελαιόλαδου, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Κριτσάς μας φιλοξένησε, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να κρατηθεί ζωντανή, με τα χέρια και το μυαλό γυναικών που βρίσκουν το χρόνο και με το μεράκι τους δημιουργούν τις πιο νόστιμες συνταγές για τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς του χωριού. Τα εδέσματα που μας πρόσφεραν; Πραγματικά δεν μπορούν να περιγραφούν και να καταλάβεις την εξαίσια γεύση μόνο από φωτογραφίες.

                                                                                

 

 

Επόμενη στάση και τελευταία το υπερπολυτελέστατο ξενοδοχείο στην Ελουντα, “Blue Palace Resort &Spa”, όπου η χλιδή και η θέα με φόντο το νησί της Σπιναλόγγας σου έκοβε την ανάσα. Δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα η ξενάγηση στην Κρήτη … Ο σεφ είχε προγραμματίσει να ανακαλύψουμε την παραδοσιακή κουζίνα με τις σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής και πιστέψτε με… ήταν εξαίσιο το ταξίδι της γαστρονομίας!

 

 

Κλείνοντας, ο κ. Jost Neumann ως επικεφαλής των Strategic Programmes της Tui Care Foundation παρουσίασε ένα ευρύ πλάνο δράσεων που υλοποιεί ο τουριστικός κολοσσός σε 25 προορισμούς του κόσμου. Πρόκειται για ένα πλαίσιο πολιτικών σε τρία πεδία: Αφορά την ενδυνάμωση των νέων, το δεύτερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το τρίτο τις δράσεις σε ευημερούσες κοινωνίες (όπως αυτό της Κρήτης).
Ο τουρισμός μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό περιβάλλον. Στην πράξη, με πιλότο την Κρήτη, δίνεται η πρώτη ώθηση σε Ελληνικό έδαφος ώστε το θετικό αποτύπωμα του τουρισμού να λειτουργήσει ευεργετικά για τους ανθρώπους, την περιοχή και τον προορισμό συνολικά. Η ίδια φιλοσοφία διέπει όλα τα προγράμματα της TUI Care Foundation στον κόσμο.
«Το μεγάλο μας ζητούμενο είναι να επενδύουμε σε δράσεις που στο τέλος να μπορούν να λειτουργούν ως business models και να συνεχίσουν να υπάρχουν μετά τη λήξη της χρηματοδότησης» τόνισε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Jost Neumann.

Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό και είμαι σίγουρη πλέον ότι το εγχείρημα έχει πετύχει!

 

 

Σχολιάστε