ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γυναίκες των Χανίων ανακαίνισαν τα πατρικά τους και “σήκωσαν” τα Χανιά

Αντιφατικά και με άρωμα γυναίκας είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά των Χανίων καθώς από τη μια μεριά, φαίνεται ότι υπάρχει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που στηρίχτηκε στην ανακαίνιση και ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, ενώ από την άλλη μεριά, οι μισές επιχειρήσεις των Χανίων λειτουργούν στο “κόκκινο” με υπέρογκα χρέη σε δημόσιο και προμηθευτές.

Το 2017, από τα στοιχεία της ΟΕΒΕΝΧ (δείτε στο τέλος του κειμένου), φαίνεται μια έντονη ανοδική πορεία όσον αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα στα Χανιά που αποτυπώνεται με το άνοιγμα 300 παραπάνω επιχειρήσεων σε σχέση με αυτέςπου έκλεισαν, ενώ η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, δείχνει οτι οι γυναίκες έδωσαν ώθηση σε αυτήν την άνοδο, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα.

Η αύξηση του τουρισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και όπως φαίνεται οι Χανιώτισσες εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που δίνει ο τόπος του και άνοιξαν νέα επαγγελματική σελίδα στη ζωή τους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήρίου κ. Γιάννης Μαργαρώνης, πρόκειται για την επιχειρηματικότητα ανάγκης, δηλαδή άτομα που δεν έβρισκαν εργασία ως μισθωτοί, άνοιξαν επιχείρηση είτε με οικονομίες παλαιότερων ετών – των ίδιων ή των οικογενειών τους –  είτε μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα προγράμματα για τη στήριξη της  νεανικής ή γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η τελευταία μάλιστα μορφή παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση στα Χανιά καθώς οι Χανιώτισσες εκμεταλλεύτηκαν το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (που διήρκησε μέχρι το 2016) δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τον εαυτό τους και όχι μόνο. Μάλιστα, η Κρήτη έρχεται πρώτη σε όλη την Ελλάδα, στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και την απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ αυτής της μορφής, με το ύψος της χρηματοδότησης να αγγίζει τα 13 εκ. ευρώ ( στη δεύτερη θέση έρχεται η Θεσσαλία με 10 εκ. ευρώ και ακολουθούν άλλες περιφέρειες με 4 εκ. ευρώ κτλ)

Τουρισμός και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν οι τομείς στους οποίους περισσότερο στράφηκαν οι γυναίκες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο τι επέλεξαν να δημιουργησουν.

Ανακαίνισαν τα πατρικά τους και δημιούργησαν εισοδήματα από την στασιμότητα

Όπως προκύπτει, οι τουριστικές επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), στην πλειοψηφία τους αφορούν ανακαινίσεις πατρικών, δωματίων, ξεχασμένων οικισμάτων τα οποία στη συνέχεια τους έδωσαν τουριστική χρήση, νοικιάζοντάς τα σε τουρίστες μέσα από διάφορες πλατφόρμες.

Στα Χανιά, ανακαινίστηκαν περισσότερο από 250 κατοικίες (σε σύνολο 1100 σε όλη την Κρήτη) και απέκτησαν τουριστική χρήση, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, να δημιουργήσουν εισόδημα από εκεί που υπήρχε στασιμότητα, ενώ παράλληλα προκλήθηκε και μια “αποκέντρωση” της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης προς την περιφέρεια των Χανίων.

Επιχειρήσεις ανοίγουν, θα επιβιώσουν όμως; Οι μισές επιχειρήσεις στα Χανιά είναι “κόκκινες”

Μια επιχείρηση από τα Χανιά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Το κατά πόσο τώρα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό είναι κάτι που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και η ΟΕΒΕΝΧ διενεργεί σχετικη έρευνα που θα είναι έτοιμη προς το τέλος του έτους.

Όσον αφορά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, όπως σημειώνει ο κ. Μαργαρώνης, τα μηνύματα δεν είναι τόσο θετικά όσο αποτυπώνονται στους αριθμούς, καθώς οι μισές επιχειρήσεις είναι στο “κόκκινο”, με υπέρογκα χρέη,  ένα 25%, δίνει αγώνα επιβίωσης ενώ ένα 25% φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Για την πλειοψηφία όμως των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο “κόκκινο”, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο καθώς η διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες δημόσιο ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, δεν φαίνεται να προχωρά.

Από τα Χανιά μια μόνο επιχείρηση, από τις 82 πανελλαδικά, κατάφερε να υπαχθεί στην ρύθμιση ενώ στην ουσία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο οργανωμένα οικονομικά τμήματα, λογιστηρίου κτλ, θα παραμείνουν απέξω και πάλι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να ωφεληθούν από τον σχετικό νόμο.

Το Επιμελητήριο Χανίων έχει επανειλημμένως εκθέσει αυτήν την κατάσταση στο αρμόδιο υπουργείο και ελλείψει κατανόησης από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που ζητάμε, σημειώνει ο κ. Μαργαρώνης,  είναι αντί να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια με 9 σεντς το ευρώ σε ξένα funds, οι τράπεζες να απευθύνονται στους πελάτετς τους για ρύθμιση των δανείων.

Από την άλλη μεριά, η παροχή ρευστότητας μέσω δανείων από τις τράπεζες είναι ελάχιστη και διοχετεύεται, υπό τον φόβο δημιουργίας νέων “κόκκινων δανείων” σε επιχειρήσεις σχετικά εύρωστες και που ενδεχομένως δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάγκης δανειοδότησης.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο οι “υγιείς” όσο και οι λιγότερο εύρωστες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της γενικής οικονομικής κατάστασης, οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ως έμποροι και επιχειρηματίες (αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο)

Και ενώ σε μικροοικονομικό επίπεδο, τα άτομα κοιτούν την πραγματικότητα και προσαρμόζονται σε αυτήν, αναζητώντας και εκμεταλλευόμενα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως έγινε στα Χανιά, σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι οικονομικές πολιτικές που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζονται μέσα από μια πλασματική ή διαστρεβλωμένη πραγματικότητα.

Μόνοι τους στο παιχνίδι της επιβίωσης με το κράτος να είναι “κακός” θεατής

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαργαρώνης, ακόμα και τα στοιχεία που παρουσιάζουν το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς πολλοί επιχειρηματίες δεν ενημερώνουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους και τα Επιμελητήρια,  δεν μπορούν να γνωρίζουν την διακοπή της δραστηριότητας.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με ένα πολύ απλό τρόπο, εξηγεί ο κ. Μαργαρώνης, με τη σύνδεση των επιμελητηρίων με τις πλατφόρμες του Taxis και της ΕΡΓΑΝΗ, που αποτελεί και πάγιο αίτημα των επιμελητηρίων.

Σύνδεση με α) το Taxis, ώστε να βλέπουμε ενάρξεις και διαγραφές, αλλαγή δραστηριότητας αλλά και στοιχείων των επιχειρηματιών και β) με την ΕΡΓΑΝΗ για να βλέπουμε στοιχεία που αφορούν την απασχόληση, την ανεργία, την εποχικότητα, τους τομείς δραστηριότητας για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και αντίστοιχες πολιτικές στήριξης

Είναι τραγικό, σημειώνει ο κ. Μαργαρώνης, ότι ακόμα και το Υπουργείο Αναπτυξης έχει πλασματικά στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται καθώς από τις 700.000 που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται, μόνο οι 500.000 είναι στην πραγματικότητα ανοιχτές ενώ οι υπόλοιπες απλά δεν έχουν ενημερώσει τα επιμελητήρια για την διακοπή της δράσης τους. Με αυτήν την διαστρέβλωση δεν μπορεί να γίνει σωστός οικονομικός σχεδιασμός.

Από την άλλη μεριά, το ΕΣΠΑ που φαίνεται ότι δίνει ώθηση στην δημιουργία επενδύσεων, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, έχει “μπλοκάρει”, ακινητοποιώντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε νέες επιχειρηματικές ιδέες. Το καινούριο ΕΣΠΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξή του, με τους δικαιούχους να περιμένουν ακόμα πότε θα ανοίξει η χρηματοδοτική ομπρέλα που όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των Χανίων, αποτελεί κομβικό εργαλείο ανάπτυξης και έναρξης επενδύσεων.

Η αρχική καθυστέρηση, οφειλονταν στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όμως παρά το γεγονός ότι αυτή ολοκληρώθηκε, ακόμα δεν έχει ξεμπλοκάρει.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη λοιπόν, φαίνεται ότι θα βασιστεί από τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ατόμων που βλέπουν τα μηνύματα της αγοράς, με το κράτος για ακόμη μια φορά να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελιξεις και να στέκεται ως “κακός θεατής” και όχι αρωγός δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση.

Οικονομικά στοιχεία 2011 -2016 της ΟΕΒΕΝΧ για ισοσύζιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων

 

Στοιχεία του 2017, για εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων.

Τα εμπορικά παραδοσιακά εμφανίζουν μια τάση ισοσκελισμού

Πηγή: Flashnews.gr

Σχολιάστε