ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ενα ελβετικό χωριό στα Τρίκαλα Κορινθίας

Του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου

Είναι Σεπτέµβριος του 1979. Τα καταστήµατα ειδών οικιακής χρήσης υποδέχονται δύο νέα προϊόντα. Η σκάλα και η τρίφυλλη απλώστρα αλουµινίου για ρούχα κατακτούν την εµπιστοσύνη των καταναλωτών. Τέσσερα χρόνια πριν τα δύο αυτά πρωτοποριακά και χρήσιµα για κάθε νοικοκυριό εργαλεία είχαν ταξιδέψει από την Αυστραλία µαζί µε την οικοσκευή ενός Ελληνα επιχειρηµατία που επέστρεφε στην πατρίδα για µόνιµη εγκατάσταση.

Ενας Πειραιώτης φίλος του και µετέπειτα συνεταίρος του, ο κ. Γιάννης Λαζόπουλος, τον υποδέχεται στο αεροδρόµιο. Έναν µόλις χρόνο µετά, οι δυο τους θα κυριαρχήσουν στην αγορά έχοντας δηµιουργήσει ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει κατ’ αποκλειστικότητα τα παραπάνω χρήσιµα για κάθε νοικοκυριό προϊόντα.

Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία του ξενοδόχου Γιάννη Λαζόπουλου, ο οποίος επί τέσσερα συνεχή χρόνια βραβεύεται από τους τρεις µεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς οργανισµούς (Booking.com, TripAdvisor και Trivago) για τις υψηλές υπηρεσίες που προσφέρει στο µικρό αλπικό χωριό µε την ονοµασία «Υάδες».

Χτισµένο σε υψόµετρο 1.000 µέτρων στα µαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας, διαθέτει επτά σαλέ φινλανδικού τύπου που προσφέρουν µοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και στις απόκρηµνες πλαγιές του όρους Ζήρεια. Στον επισκέπτη δίνεται η εντύπωση ότι θαυµάζει πίνακα ζωγραφικής µε θέµα ένα ελβετικό τοπίο. Η εικόνα γίνεται ακόµα πιο εντυπωσιακή από το µεγάλο παράθυρο του µπάνιου καθώς βουλιάζεις στο ζεστό νερό του τζακούζι.

Πρόκειται για επένδυση άνω του 1 εκατ. ευρώ. Για να την υλοποιήσει χρειάστηκε να επενδύσει όλα τα χρήµατα που είχε πάρει από την πώληση του εργοστασίου του. Αυτό συνέβη το 2009, στις αρχές της οικονοµικής κρίσης.

Το κύριο προσόν του, η διορατικότητα, τον οδηγεί στο επόµενο επαγγελµατικό βήµα του µε χαµηλό ρίσκο. Ηταν προσχεδιασµένο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τότε αγόρασε -στα άγνωστα την εποχή εκείνη Τρίκαλα Κορινθίας- µια έκταση 20 στρεµµάτων µε σκοπό να χτίσει το εξοχικό του καταφύγιο. Και όχι µόνο. Στο πίσω µέρος του µυαλού του είχε πάντα ένα σχέδιο διαφυγής από το στρεσογόνο περιβάλλον της πρωτεύουσας. Την κατάλληλη χρονική στιγµή θα επένδυε στη γη του. Φιλοδοξούσε να ανοίξει εκεί µια µικρή ξενοδοχειακή µονάδα.

Οταν ανακοινώνονται τα προγράµµατα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το 2004, εγκρίνεται η αίτηση που είχε καταθέσει έναν χρόνο πριν για να συµµετάσχει και ο ίδιος. Υπήρξε δε ένας από τους ελάχιστους επιχειρηµατίες που δεν του έκοψαν ούτε ένα ευρώ από τη χρηµατοδότηση διότι είχε κοστολογήσει τα πράγµατα που χρειαζόταν για την επένδυσή του στην πραγµατική τους τιµή – πράγµα περίεργο για τα ελληνικά δεδοµένα.

Για την κατασκευή των σαλέ εµπιστεύεται τους Φινλανδούς που διαθέτουν το know how. Οι κορµοί των δέντρων αλλά και το συνεργείο µε τους εργάτες (επτά συνολικά, όσα και τα σαλέ) φτάνουν στα Τρίκαλα και µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα το όνειρο του κ. Λαζόπουλου γίνεται πραγµατικότητα. Ονοµάζει το τουριστικό συγκρότηµα «Υάδες». Στην ελληνική µυθολογία οι Υάδες ήταν αδελφές νύµφες που έφερναν τη βροχή.

«Επενδύουµε µέσα στην κρίση»

Παράλληλα ο κ. Λαζόπουλος δεν σταµατά να αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών στο µέρος που αγάπησε µε την πρώτη µατιά και στο οποίο επέλεξε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του επενδύοντας όλες τις οικονοµίες του. ∆εν διστάζει να βγει µπροστά σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον πλέον δηµοφιλή χειµερινό προορισµό, ξεκινώντας από τα δίκτυα και τις υποδοµές και αψηφώντας τα κακόβουλα σχόλια, γιατί πιστεύει ότι αναδεικνύοντας τα προβλήµατα βοηθάς στην άµεση αντιµετώπισή τους.

Τώρα η σκυτάλη περνάει στα χέρια του γιου του, Στέφανου Λαζόπουλου, ο οποίος είναι πλέον υπεύθυνος για το µέλλον της οικογενειακής επιχείρησης. «Στην έκταση των 20 στρεµµάτων µε τα επτά πανέµορφα σαλέ, τα 3.000 αρωµατικά φυτά, έλατα και καρποφόρα δέντρα κατασκευάζεται ένα γήπεδο 5 x 5 µε τη δυνατότητα να µετατρέπεται µε το πάτηµα ενός κουµπιού σε γήπεδο µπάσκετ και βόλεϊ. Εχουµε ήδη φτιάξει στάβλο µε κότες, αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα, άλογα για ιππασία και αναµένονται ελάφια και ζαρκάδια για τη δηµιουργία µικρού ζωολογικού πάρκου µε παιδική χαρά για τους µικρούς µας φίλους», λέει ο  κ. Στέφανος Λαζόπουλος και προσθέτει: «Είναι σηµαντικό οι άνθρωποι των αστικών κέντρων να αποκτήσουν επαφή µε τη φύση, τα ζώα και τα προϊόντα µας. Οι επισκέπτες µαζεύουν µόνοι τους τα αυγά από τις κότες µας και το γάλα από τις κατσίκες µας. Η επαφή αυτή έχει ως αποτέλεσµα να γνωρίσουν, να εκτιµήσουν και να αγαπήσουν το περιβάλλον».

«Στα σχέδιά µας είναι η κατασκευή παιδικής χαράς για τους µικρούς µας φίλους, µια φάρµα όπου θα φιλοξενούνται ελάφια, άλογα και ζαρκάδια», υποστηρίζει. Κερασάκι στην τούρτα, το οικολογικό περιβόλι απ’ όπου καθένας θα έχει τη δυνατότητα να µαζεύει τα ζαρζαβατικά της αρεσκείας του και να τα µαγειρεύει στην κουζίνα του σαλέ του. Να σηµειωθεί ότι στις «Υάδες» υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης διαδροµών µε τζιπ καθώς και µε ποδήλατα βουνού για ακόµα πιο ενδιαφέρουσες αποδράσεις στη φύση. «Σε εποχές κρίσης το σκεπτικό µας ήταν πάντα να επενδύουµε», καταλήγει ο κ. Λαζόπουλος.

Ο κ. Γιάννης Λαζόπουλος

Ο κ. Στέφανος Λαζόπουλος

Σχολιάστε