Uncategorized

Επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό μετά την πανδημία

Νέα έκθεση παρουσιάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) με προτάσεις τουριστικών επενδύσεων που απευθύνονται σε κυβερνήσεις και προορισμούς, βοηθώντας τους να επαναφέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο του τουρισμού.

Εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η συμβολή του τουριστικού κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ περιορίστηκε από 9,2 τρισ. δολάρια το 2019 σε μόλις 4,7 τρισ. δολάρια το 2020, καταγράφοντας απώλειες ύψους σχεδόν 4,5 τρισ. δολαρίων.

Επιπλέον, χάθηκαν 62 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών και πολλές άλλες συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι πέρυσι τα επενδυτικά κεφάλαια μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο (29,7%), από 986 δισ. δολάρια το 2019 σε μόλις 693 δισ. δολάρια το 2020 και πλέον, καθώς βαδίζουν προς την ανάκαμψη, οι επενδύσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό ποτέ δεν ήταν πιο κρίσιμης σημασίας.

Η μελέτη αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των προορισμών και των κυβερνήσεων στην προσέλκυση επενδύσεων μέσα από ένα αποτελεσματικό περιβάλλον που θα περιλαμβάνει κίνητρα όπως έξυπνη φορολόγηση, πολιτικές διευκόλυνσης ταξιδιών, διαφοροποίηση, ενσωμάτωση της υγείας και την υγιεινής, αποτελεσματική επικοινωνία και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Περιλαμβάνει δε και σημαντικές συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και τους προορισμούς και αναδεικνύει τους τομείς που θα μπορούσαν να είναι πιο ελκυστικοί στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κυβερνήσεις και οι προορισμοί θα πρέπει να επενδύσουν και να προσελκύσουν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές αλλά και κλάδοι ταξιδιών όπως η ευεξία, ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός MICE, ο αειφόρος τουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο πολιστικός τουρισμός ή ο στοχευμένος τουρισμός (που απευθύνεται σε γυναίκες, στην κοινότητα LGBTQI και σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες).

Σχολιάστε