ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Άνω Σύρος επενδύει στο θρησκευτικό τουρισμό

Στον Άγιο Γεώργιο, της Άνω Σύρου που είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επωάζεται εδώ και λίγο καιρό άλλη μια παράμετρος ενίσχυσης του τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων: Ο θρησκευτικός τουρισμός. Μετά από δεκαετίες που είχε περιπέσει σε αχρησία, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού άρχισε να επισκευάζεται με τη μέριμνα του Επισκόπου των καθολικών, σεβασμιότατου Πέτρου Στεφάνου.

Στην Ερμούπολη δημιουργήθηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών, με επικεφαλής τον έμπειρο σε τέτοια θέματα Χάρη Βεκρή, που είχε σκοπό να «υφάνει» μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από το αναγεννημένο εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου. Σε αυτές τις εκδηλώσεις δόθηκε το όνομα: «Άνω». Ήδη πέρυσι, δεύτερη χρονιά των εκδηλώσεων «Άνω», υπολογίζεται ότι στη Σύρο των περίπου 20.000 κατοίκων, τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 ντόπιοι και τουρίστες. Οι εκδηλώσεις, μάλιστα δεν γίνονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά ξεκινούν από τις ημέρες πριν το Πάσχα, ώστε να έρχονται στη Σύρο και τουρίστες εκτός καλοκαιρινής σεζόν.

Οι τουρίστες αυτοί ήλθαν στη Σύρο, ανέβαιναν με αυτοκίνητα και ταξί στην Άνω Σύρο, στριμώχνονταν στον ναό του Αγίου Γεωργίου κι άκουγαν εκκλησιαστική μουσική, δηλαδή Μπαχ, Περγκολέζι, ντι Λάσσο, Σαρπεντιέ. Ήδη οι εμπνευστές του «Άνω» έχουν έλθει σε επικοινωνία με άλλες περιοχές που διαθέτουν εκκλησιαστικά όργανα στη Μεσόγειο, όπως η Μάλτα κι η Σικελία, με σκοπό τη διεθνοποίηση των εκδηλώσεων στην Άνω Σύρο.

Τον επόμενο μήνα, μάλιστα, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των πόλεων της Μεσογείου που διαθέτουν Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου στη Μάλτα, για να συζητηθούν τρόποι τουριστικής αξιοποίησης του δικτύου των Φεστιβάλ που θα δημιουργηθεί. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μεν εναλλακτική μορφή τουρισμού, αλλά οι ευρωπαϊκές μετρήσεις δείχνουν ότι είναι μια αγορά που διευρύνεται, καθώς απευθύνεται κυρίως σε πιστούς, αλλά και σε λάτρεις της κλασικής μουσικής και προσφέρει ευκαιρία να συνδεθεί κανείς με ένα μοναδικό μέρος, όπως η Άνω Σύρος, να νιώσει την κατάνυξη και την ψυχική ανάταση ακούγοντας κλασική μουσική και όχι υποχρεωτικά θρησκευτική λειτουργία.

Σχολιάστε