ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η διάρκεια καραντίνας για όσους “κολλήσουν” κορωνοϊό στις διακοπές – Τι ισχύει στους δημοφιλείς προορισμούς

Eάν κάποιος ταξιδιώτης μολυνθεί με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών του, πράγμα το οποίο δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια στους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, θα έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικούς κανονισμούς καραντίνας σε κάθε προορισμό.

Στην περίπτωση μόλυνσης με κορωνοϊό, εάν ο ταξιδιώτης διαθέτει το δικό του αυτοκίνητο, θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι και να μείνει σε καραντίνα εκεί, όμως οι αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας A3M, η οποία ειδικεύεται στην προειδοποίηση κρίσεων, οι περιορισμοί καραντίνας για κάθε χώρα, είναι οι εξής…

-Οι χώρες με καραντίνα 10 ημερών

Στην Ιταλία, είναι υποχρεωτική η καραντίνα τουλάχιστον 10 ημερών στο σπίτι ή σε κατάλυμα. Η καραντίνα μπορεί να ολοκληρωθεί με αρνητικό τεστ.

Στην Αυστρία απαιτείται 10ήμερη καραντίνα όμως η λήξη της μπορεί να γίνει έπειτα από πέντε ημέρες εάν γίνει τεστ και εάν ο ταξιδιώτης δεν έχει συμπτώματα εντός 48 ωρών.

Άλλες χώρες με 10ήμερη καραντίνα είναι η Αργεντινή, το Ομάν και η Αυστραλία, με την τελευταία να προγραμματίζει το άνοιγμα στον τουρισμό στις 21 Φεβρουαρίου.

10ήμερη καραντίνα προβλέπεται και στο Άμπου Ντάμπι όπου τα κρούσματα επιτηρούνται από τις αρχές με βραχιόλι εντοπισμού, ενώ στη Γαλλία, οι αρχές επιβάλλουν απομόνωση από 7 έως 10 ημέρες ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού. Δίνεται δυνατότητα για δωρεάν τεστ μετά την Πέμπτη έως την έβδομη ημέρα.

-Χώρες με καραντίνα 7 ημερών

Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία, επιβάλλουν καραντίνα 7 ημερών, όπως και η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Ινδία. Το ίδιο ισχύει στο Ην. Βασίλειο και η καραντίνα  μπορεί να ολοκληρωθεί έπειτα από 2 αρνητικά τεστ, ενώ συζητείται η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας.

-Χώρες με καραντίνα 5 ημερών

Στην κατηγορία των 5 ημερών καραντίνας συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας, αλλά και η Σουηδία.

-Χώρες με διαφορετικούς κανονισμούς

Ορισμένες χώρες, από την άλλη πλευρά, εκπλήσσουν με μια εξαιρετικά μεγάλη περίοδο απομόνωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ξεχωρίζει η Αίγυπτος, όπου υπάρχει υποχρέωση καραντίνας 14 ημερών σε περίπτωση μόλυνσης. «Ωστόσο, η χώρα λέει ότι έχει σχεδόν μηδενική συχνότητα στα κρούσματα, όμως αυτό πρόκειται να φανεί», αναφέρει η A3M.

Η Ταϊβάν απαιτεί επίσης 14 ημέρες απομόνωσης. Η χώρα έχει μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανόνες για τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας και έκτοτε έχει αποκλειστεί πάρα πολύ. Σε περίπτωση μόλυνσης στην Ταϊλάνδη, ωστόσο, ο κανονισμός είναι αδιαφανής. Υπάρχει μόνο περιορισμένη σαφήνεια σχετικά με το ποιος πρέπει να απομονωθεί και ποιος πρέπει να πάει σε νοσοκομείο ή σε μονάδα καραντίνας.

Τέλος, το Μεξικό, δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους ανεμβολίαστους, παραπέμπει τα κρούσματα σε απομόνωση, όμως δεν έχει προβεί σε ξεκάθαρες ανακοινώσεις σχετικά με τη διάρκεια της καραντίνας.

Σχολιάστε