ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η συμβολή της πηλοθεραπείας στον Τουρισμό Υγείας

Toυ Κωνσταντίνου Κουσκούκη, Καθηγητή Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας

Η Πηλοθεραπεία (ιλυοθεραπεία – λασποθεραπεία) είναι η εφαρμογή πηλού ή λάσπης σε πάσχοντα σημεία του σώματος, με εμβάπτιση του σώματος σ’αυτόν καθώς και με ολική ή μερική επάλειψη.

Η δράση του πηλού αποδίδεταικυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες 40ο-48οC, επειδή τα ιόντα του θείου καιτου ραδονίου απορροφώνται ευκολότερα με αυτό τον τρόπο.

Ο ιαματικός πηλός αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα στερεού υποστρώματος καιιαματικού νερού, το χώμα δε που επιλέγεται από εδάφη ηφαιστιογενή,προσχώσεις και έλη, ωριμάζει με το ιαματικό νερό για πολλούς μήνες ήχρόνια υφιστάμενο, ζυμωτικές επεξεργασίες, αποκτώντας φυσικοχημικέςιδιότητες με την παρουσία ζώντων οργανισμών που διευκολύνουν τηναπορρόφηση του θείου και του ραδονίου και δρουν θεραπευτικά.

Στην πηλοθεραπεία ο μηχανισμός δράσης ποικίλλει καθώς οι πηλοί, με ταοργανικά και ανόργανα συστατικά και ιόντα που περιέχουν, ασκούν ποικίλεςδράσεις, όπως: καταπραϋντική δράση, δράση της ασκούμενης υδροστατικήςπίεσης, αντισηπτική δράση, δράση αύξησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας καιτης θερμότητας του σώματος.

Η θεραπευτική αγωγή με πηλό δεν αντικαθιστά τα φάρμακα αλλά προσφέρεικαλύτερη ψυχική και φυσική αποκατάσταση, συμβάλλοντας στην ελάττωσητου πόνου και της φλεγμονής, καθορίζεται δε από τον ειδικό ιατρό τουπηλοθεραπευτηρίου, και περιλαμβάνει 21 εφαρμογές διάρκειας 20min αναεξάμηνο.

Η πηλοθεραπεία αξιοποιεί τις θεραπευτικές δυνατότητες της ΙαματικήςΙατρικής υπερβαίνοντας το παραδοσιακό λουτρικό μοντέλο της αποκλειστικής χρήσης των ιαματικών φυσικών πόρων. Η Ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχεεμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης τηςθερμικής, μηχανικής και ειδικότερα της χημικής και βιολογικής δράσης τωνιαματικών φυσικών πόρων αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτικήμέθοδος της Κλασικής Ιατρικής.

Οι θεραπευτικές δράσεις της πηλοθεραπείας αφορούν άτομα όλων τωνηλικιών για παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, καρδιαγγειακού καιενδοκρινολογικού συστήματος, γυναικολογικές, αλλεργικές, καθώς καιδερματολογικές παθήσεις, ειδικότερα η ψωρίαση, καθόσο υπάρχουν100.000.000 ασθενείς παγκοσμίως (ΠΟΥ) καθιστώντας τους ασθενείςαναγκαστικούς repeaters, για να έχουμε τουρισμό 4 εποχών.

Η θεραπεία αυτήσυμπληρώνεται ως αντικαπνιστική και αγχολυτική θεραπεία, ψυχοθεραπεία,διατροφολογία, ψηφιακή αποτοξίνωση και ευεξία σωματικής μεταμόρφωσηςσε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού πουσυνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσδίδειμάλιστα προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν των τόπων προορισμούτων απαιτητικών πλέον τουριστών που προτιμούν και την ολιστικήπροσέγγιση της Ιατρικής (meditaMon).

Η στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών των ιαματικών πηγών και κέντρωνθαλασσοθεραπείας προσδίδει μεγάλο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση πάνταμε την απόδοση των κτιριακών υποδομών, οι υπηρεσίες δε αυτές παρέχονταιόχι μόνο στους ασθενείς-πελάτες, αλλά και στους συνοδούς τουςεξασφαλίζοντας μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οικονομικά οφέλη.Η νέα άνθηση του Ιαματικού Τουρισμού διεθνώς επιβάλει στην χώρα μας ναδιεκδικήσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς καθώς ο τζίρος του ΙαματικούΤουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολ. το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% γιατο 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τριςδολ. το 2018 (Global Wellness InsMtute).

Νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα προδιαγράφεται από τηνπροαναγγελθείσα σύσταση του Οργανισμού Αξιοποίησης των ΙαματικώνΠηγών και τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων καιΕξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας ELITOUR ως διαμεσολαβητικού εταίρου για τηνεπανεκκίνηση του τουρισμού υγείας με μεθοδικά και στοχευμένα βήματαπρος προσέλκυση επενδύσεων, μια σημαντική πρωτοβουλία καθόσο η εμπειρία και η τεχνογνωσία αμφοτέρων εγγυώνται τόνωση της Ελληνικήςοικονομίας, ενεργοποιώντας την οικονομική διπλωματία.

Επιβάλλεται να ατενίζουμε την μετα-Covid εποχή με αισιοδοξία, αρκεί οτουρισμός υγείας να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικούτουρισμού με στοιχεία ανασυγκρότησης από ποσοτικό σε ποιοτικό τουρισμό365 ημερών με σκοπό την θεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη, ευεξία καιαντιγήρανση.

Στην Ευρώπη το ποσοστό ταξιδιωτών τρίτης και τέταρτηςηλικίας είναι αυξανόμενο από 15% (2010) σε 26% (2030) και 32% (2050),αντιπροσωπεύοντας το 1/3 της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης.

ΣτηνΕλλάδα ο Τουρισμός Υγείας θα προσφέρει 3,6 δις ευρώ στο Α.Ε.Π. και 173.000θέσεις εργασίας στην προσεχή πενταετία, τα οποία θα ανέλθουν στα 27 διςευρώ με το συνεπακόλουθο real estate, Εάν επιτύχουμε το αναπτυξιακόμοντέλο του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης και κυκλικήςοικονομίας, αξιοποιώντας τους πόρους των 72 δις ευρώ του ΤαμείουΑνάκαμψης ΕΣΠΑ και ΚΑΠ

Σχολιάστε