ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η υψηλή ποιότητα το όπλο της Ελλάδας στον οδοντιατρικό τουρισμό

Σε σημαντικό προορισμό για τον ιατρικό τουρισμό στον οδοντιατρικό κλάδο μπορεί να εξελιχθεί η Ελλάδα, προβάλλοντας την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει και επενδύοντας στην πιστοποίηση των δομών της από ανεξάρτητους φορείς του εξωτερικού, σύμφωνα με τον επ. καθηγητή οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Athens Dental Tourism Cluster, Νικόλαο Κουβελά.

   Ο κ.Κουβελάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, τόνισε ότι η ποιότητα που παρέχεται στους ασθενείς που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλή και συγκρίνεται μόνο με στάνταρντ Αμερικής. Όπως εξήγησε, πολλές χώρες, ιδιαίτερα βόρειες βαλκανικές, ή ασιατικές, στηρίχθηκαν στο χαμηλό κόστος, αλλά αυτό μακροχρόνια οδηγεί σε αποτυχία.

Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι είναι σημαντικό να έχουν “ένα σωστό στόμα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς μπελάδες και προβλήματα”, τα οποία δεν θα ανακαλύψουν τη στιγμή που κάνουν τη (φθηνή και μη ποιοτική) θεραπεία, αλλά μετά από ένα, δυο, ή περισσότερα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Κουβελάς η ποιότητα στις υπηρεσίες φαίνεται προϊόντος του χρόνου. “Το κόστος στην Ελλάδα μπορεί να είναι υψηλότερο, από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά αν επικεντρωθεί κάποιος μόνο στο κόστος, τότε έχει χάσει το νόημα της επιτυχίας στη θεραπεία των ασθενών του”, σημείωσε.

Με αφορμή την ομιλία του, για τη συμβολή του Athens Dental Tourism Cluster, στον ιατρικό τουρισμό, σε σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Ζάπειο, ο κ.Κουβελάς αναφέρθηκε στη σημασία και τη σπουδαιότητα των συνεργειών για την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του επισκέπτη από το εξωτερικό.

Ανάλογες συνεργασίες θα ήταν καλό να δημιουργηθούν και στη βόρεια Ελλάδα καθώς, όπως είπε ο κ.Κουβελάς, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, για να αναδειχθεί η ποιότητα που έχουν οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη. Ως αποτέλεσμα “ο κόσμος φαντάζεται πως αυτό που γίνεται από Έλληνες εξειδικευμένους οδοντιάτρους στη Θεσσαλονίκη είναι το ίδιο με αυτό που γίνεται λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια με χαμηλότερο κόστος. Ακριβώς εξ αυτού του γεγονότος φτάνουμε στο σημείο ο κόσμος να φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και ενώ πληρώνει λιγότερα, στην πορεία να ταλαιπωρείται εξαιρετικά περισσότερο γιατί μετά από λίγα χρόνια, χρειάζεται επανάληψη των εργασιών”. Πάντως, ο καθηγητής, βλέπει το μέλλον εξαιρετικά ευοίωνο και σημειώνει ότι ο “οδοντιατρικός τουρισμός” έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

Ο κ.Κουβελάς, υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα που έχει η συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση στους γιατρούς και οδοντιάτρους που ασχολούνται με τον ιατρικό τουρισμό. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα θέμα το οποίο θα αναλύσει μιλώντας στην παγκόσμια διοργάνωση ιατρικού τουρισμού “Global Heathcare Travel Council 2018 General Assembly Meeting”, που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, ανέφερε πως σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η Ελλάδα ανοίγει μια πόρτα στην εκπαίδευση ξένων και Ελλήνων γιατρών πάνω στον ιατρικό τουρισμό, με στόχο να αποτελέσει εκπαιδευτικό κέντρο, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει τη ροή από άλλες χώρες.

Σχολιάστε