ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέτσοβο: Απόδραση στον φυσικό παράδεισο της Ηπείρου (pics)

Ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1150 μ., το Μέτσοβο δεσπόζει επιβλητικά και προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα στην καρδιά του κάθε επισκέπτη.

 

Μία ορεινή κωμόπολη-άμεσα ταυτισμένη με τις χειμερινές εξορμήσεις, μετρά διατηρητέα μνημεία, όπως το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι), αλλά και ένα σπουδαίο λαογραφικό μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

Ιδιαίτερη αναφορά απαιτείται για την Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης.

Η βόλτα σας δεν μπορεί να μην καταλήξει στην περίφημη πλατεία του Μετσόβου, μία από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες! Μία στάση σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι αξίζει την προσοχή σας, αφού εκεί θα δοκιμάσετε θεικές πίτες, μεζέδες που όμοιους δεν θα έχετε ξαναγευτεί και φυσικά άφθονο τσίπουρο και Μετσοβόνε, το ονομαστό καπνιστό τυρί.

Ώρα για σκι
Το Μέτσοβο ξεχωρίζει και για τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα του (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Το δεύτερο, μάλιστα, είναι πιο διαδεδομένο και βρίσκεται στα 1.400 μέτρα, ενώ διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

Η «γαλάζια» λίμνη
20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, συναντάτε την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου που κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

 

Σχολιάστε