ΠΡΟΣΩΠΑ

Μια Ροδίτισσα δικηγόρος στο Διεθνές Συνέδριο Νομικής και Ιατρικής Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει Ροδίτισσα δικηγόρος, η οποία μάλιστα θα είναι και ομιλήτρια!

Πρόκειται για τη Δέσποινα Θανασιά του Αθανασίου, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και Υπ. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών στο Αστικό Δίκαιο, η οποία θα συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, με προφορική ανακοίνωση και θέμα: «Ζητήματα απόδειξης αδικοπρακτικής ευθύνης στην Τηλεϊατρική».

Γράφει: Ελευθερία Πελλού

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 6 Μαΐου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14) και διοργανώνεται από το  Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό συμμετέχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο των πολιτικών δημόσιας υγείας, της βιοηθικής, του δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, της ιατρικής και του Διαδικτύου. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών από την ευρεία χρήση του διαδικτύου, καθώς και τα δυσχερή νομικά ζητήματα που ανακύπτουν και απασχολούν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση την πράξη.

Η Ροδίτισσα δικηγόρος θα παρουσιάσει την ανακοίνωση της την Παρασκευή 5 Μαΐου ώρα 15.00-17.00 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, θα αναπτύξει τα ζητήματα που ανακύπτυν στην απόδειξη του ιατρικού σφάλματος στη δικαστηριακή πρακτική, καθώς και τα ζητήματα απόδειξης της αυθαίρετης ιατρικής πράξης εξαιτίας παράβασης της υποχρέωσης ενημέρωσης και λήψης συναίνεσης του ασθενούς για τη διενέργεια ιατρικής πράξης, με έμφαση στην τηλεϊατρική. Το διεθνές συνέδριο απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συνέδρους να καταθέσουν γραπτή εργασία, η οποία εφόσον γινόταν δεκτή μετά από αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παρουσιάζεται προφορικά στο Συνέδριο και δημοσιεύεται στα Πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Βιο-Χρονικά.

Η Δέσποινα Θανασιά έχει ασχοληθεί με το Ιατρικό Δίκαιο τόσο επιστημονικά σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και επαγγελματικά.

Σε δηλώσεις της στο Holidaynews.gr τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που επιλέχθηκα να αναπτύξω προφορικά τα ανωτέρω ζητήματα ενώπιον καταξιωμένων ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ομιλητών και συνέδρων στο Διεθνές Συνέδριο της Νομικής και Ιατρικής Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη».

Σε ότι αφορά την εργασία που θα παρουσιάσει η Δέσποινα Θανασιά επεσήμανε: «Στο χώρο της ιατρικής αδικοπρακτικής ευθύνης υπάρχουν δυσχέρειες στην απόδειξη του ιατρικού σφάλματος. Ο ενάγων-ασθενής, που ασκεί αγωγή αδικοπραξίας, φέρει το βάρος να αποδείξει όλες τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος για την καταβολή αποζημίωσης. Όμως, επειδή δεν διαθέτει ειδικές ιατρικές γνώσεις και πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη συμπεριφορά του ιατρού του –για παράδειγμα ασθενής σε αναισθησία κατά τη διάρκεια εγχείρησης– αντιμετωπίζει εγγενείς δυσκολίες στην απόδειξη των πραγματικών περιστατικών για τη θεμελίωση της ευθύνης του ιατρού. Από την άλλη, ο ασθενής μπορεί να υποστεί ζημία ακόμα και αν όλες οι ιατρικές πράξεις έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, τηρουμένης κάθε είδους επιμέλειας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ακόμα και αν υπάρχει και αποδειχθεί ιατρικό σφάλμα, η ζημία του ασθενούς οφείλεται σε καθαρά τυχαίους παράγοντες και στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό του συγκεκριμένου ασθενούς».  «Η ορθή εφαρμογή της τηλεϊατρικής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς των νησιών της Δωδεκανήσου, τόσο για την άμεση και υψηλού επιπέδου παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των νησιών, όσο και για την εύρυθμη άσκηση του λειτουργήματος των ιατρών».

Σχολιάστε