ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπαίνει εισιτήριο στον… Όλυμπο! Πόσο θα πρέπει να πληρώνουν οι επισκέπτες

Aπόφαση την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπει τη θέσπιση εισιτηρίου για οποιονδήποτε πολίτη θέλει να επισκεφθεί τον Όλυμπο, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στους «κόλπους» των ορειβατών και των ανθρώπων που επισκέπτονται το βουνό.

Η απόφαση, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και συνεπώς το περιεχόμενό της δεν είναι οριστικό, ορίζει ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο της ότι καθιερώνεται εισιτήριο επίσκεψης «στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος».

Μάλιστα στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν πόρο για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ το εισιτήριο θεσπίζεται, ώστε να καλυφθούν οι «αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας της περιοχής». Βέβαια, σε κανένα σημείο της απόφασης δεν διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι ανάγκες.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως τα ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, ο ΦΔΕΔΟ θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο έκδοσης των εισιτηρίων και εφόσον εντοπίζονται άνθρωποι χωρίς να έχουν πληρώσει το απαραίτητο αντίτιμο, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου. Τα έσοδα από τα πρόστιμα θα αποδίδονται στον ΦΔΕΔΟ και στο «Πράσινο Ταμείο», καταγράφεται στην απόφαση.

Οι τιμές του εισιτηρίου

Σχετικά με τις τιμές του εισιτηρίου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ατομικό εισιτήριο από 4-6 ευρώ ανά ημέρα
  • Ομαδικό εισιτήριο, άνω των δέκα ατόμων, 5 ευρώ ανά ημέρα
  • Μειωμένο εισιτήριο, 3 ευρώ την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα οριζόμενα από την απόφαση, υπάρχει και η δυνατότητα… ετήσιου πάσο!

Ωστόσο, το πιο βαρύ «χτύπημα» στην τσέπη των επισκεπτών έρχεται στο εισιτήριο που πρέπει να πληρώσουν και για τα οχήματα.

Ειδικότερα όπως τονίζεται στο παράρτημα της απόφασης, για μία μηχανή το κόστος ανέρχεται σε 8-10 ευρώ την ημέρα, για ένα επαγγελματικό όχημα σε 40-80 ευρώ την ημέρα, για ένα τουριστικό όχημα σε 70 ευρώ.

Γιατους κατοίκους των γύρω δήμων υπάρχει πρόβλεψη για φθηνότερο κόμιστρο επί των οχημάτων τους. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι των δήμων ΔίουΛιτοχώρουΚατερίνης και Ελασσόνας μπορούν να εκδώσουν ετήσιο εισιτήριο αντί 20 ευρώ για να έχουν σταθμευμένο το όχημά τους μέσα στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Οι λοιποί πολίτες που θα επισκέπτονται τον Όλυμπο, θα πρέπει να πληρώνουν μόνο για το αυτοκίνητό τους από 10-12 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα πάντα με την απόφαση.

Σχολιάστε