ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκίνησε το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο – International Conference & Exhibition

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε σήμερα το 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο και η Διεθνής Έκθεση Ενέργειας στο Συνεδριακό κέντρο του Creta Maris στην Χερσόνησο, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.

Στο φετινό συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 100 διακεκριμένοι ομιλητές, “φωτίζοντας” πολύπλευρες πτυχές γύρω από το ενεργειακό σκηνικό, τα ενεργειακά και γεωστρατηγικά δεδομένα, τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες αλλά και προοπτικές ειδικά για το νησί μας, με νέες προσεγγίσεις.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, το «παρών»  έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος και θα δώσουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν  η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώτος υφυπουργός Έρευνας της Αιγύπτου, Άχμεντ Μουχίνα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιοσσί Αμράνι, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Παϊατ και η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλίδη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης χαιρέτισε το 5ο κρητικό συνέδριο ενέργειας που ξεκίνησε σήμερα στη Χερσόνησο. Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για τη στόχευση της Περιφέρειας που εστιάζει σε «ένα νησί, καθαρό ενεργειακά, μια Πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστική για τους επισκέπτες της, που είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η υλοποιούμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική το 2023, «θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%».

Ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκανε από το βήμα του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου και την Διεθνή Έκθεση Ενέργειας για την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την Κρήτη, δεν περιορίζεται μόνο στο έργο της διπλής διασύνδεσης.

«Στο επόμενο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε πολύ σύντομα, θα δώσουμε περιθώριο ισχύος για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έως 400 kW έκαστο και συνολικής ισχύος 100 MW. Θα διπλασιάσουμε δηλαδή την εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ΑΠΕ στο νησί, η οποία τώρα ανέρχεται σε 282,88 MW» είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, οι αιτήσεις χορήγησης προσφοράς θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά, μέσω πλατφόρμας που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπάρξουν τα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτόν, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ, που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.

«Θέλουμε το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, έχει και αναπτυξιακή διάσταση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ξεκαθάρισε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει προβλεφθεί περιθώριο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοπαραγωγής, συνολικής ισχύος 40 MW για να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έργα ύψους 73 εκατ. στο Ηράκλειο, πάνω από 64 εκατ. για έργα στα Χανιά, 39 εκατ. για το Ρέθυμνο και 34 εκατ. για τον Άγιο Νικόλαο.

«Πρόκειται για επενδύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του ηλεκτρικού δικτύου, θα επιτρέψουν τη διείσδυση ΑΠΕ και θα θωρακίσουν και το περιβάλλον, δεδομένου ότι θα περιοριστεί το ενδεχόμενο ατυχημάτων το καλοκαίρι που συχνά οδηγούν σε δασικές πυρκαγιές» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξήγησε ότι έως το τέλος του 2023 θα επενδυθούν επιπλέον 16 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έργα όπως το νέο κέντρο διανομής στα Χανιά με νέες γραμμές τροφοδοσίας του Υψηλής Τάσης και αναβάθμιση του εξοπλισμού στον υποσταθμό Μέσης Τάσης στον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του οποίου η ολοκλήρωση είναι σημαντική μεταρρύθμιση, «τόσο για την προστασία των περιουσιών των πολιτών, οι οποίες ήταν συχνά σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων» όπως ανέφερε.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα τεθούν το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω των πολυμερών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, και ο ρόλος της Κρήτης ως ενεργειακός κόμβος.

 

Σχολιάστε