ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Οι «ψηφιακοί νομάδες» (digital nomads) είναι η νέα παγκόσμια τάση στο ταξίδι αλλά και στην εργασία

Οι digital nomads ή διαφορετικά η κουλτούρα του digital nomadsism, ελληνικά δηλαδή οι ψηφιακοί νομάδες είναι η νέα τάση στο ταξίδι καθώς πολλοί πλέον το επιλέγουν ως τρόπο ζωής και ζουν ταξιδεύοντας.

Οι digital nomads είναι μια τάση, ένα “πείραμα” που γίνεται στον κόσμο της εργασίας και αναπόφευκτα ήρθε ως εξέλιξη της εξ αποστάσεως εργασίας που με τη σειρά της ήρθε ως συνέπεια της πανδημίας.

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες;

Οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής συνεχίζουν να έχουν ως προϋπόθεση για την εργασία τους μια αξιόπιστη σύνδεση στο internet, ωστόσο δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζουν και δουλεύουν ταξιδεύοντας από το ένα σημείο της γης στο άλλο, συχνά μόνο με ένα laptop.

Αγαπημένοι και δημοφιλείς προορισμοί για τους ψηφιακούς νομάδες είναι τα μέρη εκείνα με χαμηλό κόστος ζωής και φυσική ομορφιά, όπως πχ τα νησιά της Ταϊλάνδης, το Βιετνάμ, η Νότια Αμερική, ακόμα και η Ελλάδα.. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους επαγγελματίες, αμείβεται με μισθούς που αντιστοιχούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία ή ο Καναδάς, οπότε η αγοραστική τους δύναμη είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των ντόπιων.

Digital nomads

Ποιος μπορεί να γίνει digital nomad

Όπως και στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εργασίας έτσι και το digital nomadism είναι τρόπος ζωής – εργασίας και όχι καριέρα. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ψηφιακός νομάς, αρκεί το αντικείμενο της εργασίας του να το επιτρέπει. Τα κριτήρια είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους όπως και οι παράγοντες της επιτυχίας.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ειδικότητες των digital nomads είναι οι developers, οι marketers και οι designers.

Μεγάλη είναι και η διαφορά ανάμεσα στον digital nomad και σε αυτόν που ταξιδεύει για τη δουλειά του, όπως πχ ένας πωλητής που πρέπει να επισκέπτεται άλλα μέρη, και αυτό γιατί ο ψηφιακός νομάς επιλέγει να μετακινείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθορίζει ο ίδιος τους προορισμούς του, καθώς και το πόσο θα παραμείνει σε κάθε έναν από αυτούς.

Ο νομαδικός τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, θεωρητικά τουλάχιστον, που καθιστούν γοητευτικό αυτόν τον τρόπο ζωής. Ποιος δεν θα ήθελε να δουλεύει σε ένα ειδυλλιακό, εξωτικό περιβάλλον σε σύγκριση με το γραφείο ή σε ποιον θα λείψει η κίνηση της πόλης σε σχέση με το ξύπνημα δίπλα στον ωκεανό και την πλήρη αξιοποίηση του χρόνου του…

Σε μεγάλο βαθμό, τα πλεονεκτήματα της νομαδικής ζωής είναι τα ίδια με αυτά του remote working. Η βασική διαφορά είναι η αίσθηση της περιπέτειας για τον ψηφιακό νομά που συνοδεύει κάθε νέο προορισμό . Εκτός αυτού, κάποιοι digital nomads μπορεί να έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Οταν δηλαδή αμείβεται με μισθό ΗΠΑ ή βόρειων ευρωπαϊκών κρατών και από την άλλη ζει σε χώρες που το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό, προφανώς και είναι κερδισμένος, ζώντας άνετα. Κάτι που δεν θα συνέβαινε αν ζούμε πχ στο Λονδίνο.

Εκτός των οικονομικών οφελών, οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με μια συμβατική δουλειά.

digital nomads

Τα μειονεκτήματα

Προφανώς δεν είναι όλα θετικά στη ζωή ενός digital nomad. Το παραπάνω ιδανικό σενάριο είναι εφικτό, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες. Το πρώτο και κύριο εμπόδιο στο να κάνει κάποιος το άλμα προς το digital nomadism είναι η εξεύρεση μιας πηγής σταθερού εισοδήματος.

Ακόμα, είτε έχεις μια μόνιμη remote δουλειά είτε εργάζεσαι ως freelancer, πρέπει να είσαι απολύτως βέβαιος ότι έχεις ένα backup πλάνο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Επίσης, η διαφορά ώρας σε πολύ μακρινούς προορισμούς, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του δικτύου σε κάποιες χώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους εργοδότες.

Ακόμα, η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων, η μόνιμη αστάθεια και η μοναχικότητα αυτού του τρόπου ζωής είναι μια συνθήκη που μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς.

Σχολιάστε