ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος χειμερινός τουρισμός…;

Απίστευτο και όμως ελληνικό….

Στη διάρκεια του χειμώνα έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη. Περίπου 50 χιλιάδες τουρίστες βρέθηκαν στο νησί αριθμός πρωτόγνωρος για την Κρήτη. Κι όμως η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές ήταν ελάχιστη ως μηδενική. Ειδικά σε ότι αφορά τις αρχαιολογικές υπηρεσίες μάλλον κάποιοι είδαν εχθρικά το όλο εγχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί καν το κυλικείο ενώ εδώ και ένα μήνα δεν λειτουργεί ούτε το πωλητήριο αρχαιολογικών αντιγράφων και σουβενίρ. Από το αρχαιολογικό μουσείο στη διάρκεια του χειμώνα πέρασαν 50 χιλιάδες τουρίστες και δεν μπορούσαν να πιουν ούτε ένα ποτήρι νερό. Στο μεν κυλικείο οι πληροφορίες λένε πως ο ανάδοχος το εγκατέλειψε καθώς το τίμημα που ο ίδιος είχε δώσει ήταν υπερβολικά υψηλό και δεν έβγαινε ενώ στο πωλητήριο έληξε η σύμβαση.

Ακόμα και αν το υπουργείο πολιτισμού και το ταμείο αρχαιολογικών πόρων ξεκινήσουν άμεσα το διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το κυλικείο στο αρχαιολογικό μουσείο αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από δύο μήνες που σημαίνει πως μάρτιο και απρίλιο δεν θα λειτουργεί το κυλικείο και αν κάποιος διψάσει στο μουσείο θα πρέπει να έχει φροντίσει να κρατά μαζί του νερό. Δεν ήταν όμως το μοναδικό πρόβλημα.

Το τουριστικό γραφείο Cretan Holidays που είχε την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος χειμερινού τουρισμού, είχε ζητήσει από τους αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας και Φαιστού να παραταθεί κατά μία ώρα το ωράριο λειτουργίας ώστε να προλαβαίνουν τα λεωφορεία που ξεκινούσαν από ηράκλειο και Ρέθυμνο να επισκέπτονται την ίδια μέρα τους δύο αρχαιολογικούς χώρους χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό ενώ το ίδιο αίτημα έγινε δεκτό στην Κνωσό και στο μουσείο.

Μάλιστα όπως λέει ο κ.Κώστας  Μαρκάκης διευθυντής του Τουριστικού γραφείου Cretan Holidays αναγκάστηκαν να βγάλουν από το πρόγραμμα των εκδρομών τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας γιατί δύο φορές οι τουρίστες κρατήθηκαν ως «όμηροι» στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι να σταλεί φωτοτυπία του εντάλματος πληρωμής των εισιτηρίων τους.

 

Σχολιάστε