ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η Σιγκαπούρη παραμένει κυρίαρχη στην προσέλκυση τουριστών για ιατρικούς λόγους – Ετήσια έσοδα 1 δισ. δολ.

Η Σιγκαπούρη προσελκύει, ετησίως, περίπου 500.000 ιατρικούς τουρίστες, οι οποίοι συνεισφέρουν περισσότερα από 1 δισ. δολ. στην οικονομία.

Περίπου το 60 % αυτών των επισκεπτών είναι από την Ινδονησία. Η χώρα, ωστόσο, αγωνίζεται να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της καθώς η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η επέμβαση bypass στη Μαλαισία κόστιζε 14.000 δολάρια το 2019 σε σύγκριση με 23.000 δολάρια στη Σιγκαπούρη το ίδιο έτος. Υπάρχει επίσης ένα μεγαλύτερο κόστος για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της πόλης-κράτους που μεταφέρεται στους ασθενείς, καθώς οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών είναι οι υψηλότεροι στην ASEAN.

Πάντως, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η Σιγκαπούρη θα συνεχίσει να είναι ο προτιμώμενος προορισμός σε εξειδικευμένους τομείς της ιατρικής όπως η ογκολογία, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, η ορθοπεδική, η καρδιολογία και η νευρολογία. Επιπλέον, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους τα τελευταία χρόνια επενδύοντας την παρουσία τους στο εξωτερικό, ιδίως στη μεγάλη αγορά της Ινδονησίας.

Να σημειωθεί ότι ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, παρέχοντας μερικές από τις πιο προηγμένες υπηρεσίες παγκοσμίως. Αυτό αποδίδεται στις ισχύουσες κυβερνητικές πολιτικές, σε ένα σύστημα επιμερισμού του κόστους μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και στις συνεισφορές από ιατρικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Η αγορά υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης αναμένεται να αυξηθεί στα 30 δισ. δολ. το 2022, αύξηση 9% από το προηγούμενο έτος και θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί στα 67 δισ. δολ.  μέχρι το 2029.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία υπολογίζεται σε 18 δισ.δολ. φέτος (ή 5,9 % του ΑΕΠ) και θα εκτιναχθεί στα 50 δισ. δολ. μέχρι το 2029. Η Σιγκαπούρη αποτελεί μια από τις πιο πλέον εύπορες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, με ποσοστό 46,6% των νοικοκυριών να καταχωρούνται ως νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος με διαθέσιμο εισόδημα άνω των 4.500 ευρώ μηνιαίως.

 

Σχολιάστε