Uncategorized

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Θεοχάρη-Χαριτίδη (Tez Tour)

Του Κώστα Συλιγάρδου

Με τον επικεφαλή της Tez Tour Ελλάδος κ. Δημήτρη Χαριτίδη είχε συνάντηση ο Υπουργός Τουρισμού.

Με ανάρτηση του μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο  Υπουργός Τουρισμού  δηλώνει:

” Με τον κ.Χαριτίδη συζητήσαμε για την ροή αφίξεων επισκεπτών από την Ρωσία, τη σημασία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και το άνοιγμα νέων προορισμών στην ελληνική επικράτεια για το 2020.”

 Λίγο μετά την συνάντηση τους το holidaynews.gr είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Εταιρίας.

 

Ο κ Χαριτίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Θεοχάρη. Η αγορά της Ρωσίας άλλα και η αγορά τουρισμού γενικότερα βρέθηκε στην ατζέντα όπως αναμενόταν.

 ” Προχώρησα σε ενημέρωση για την πραγματική πορεία της αγοράς και όχι για όσα γράφονται.” 

 

Και συνέχισε : 

 “Φέτος μειώθηκε ο αριθμός χορηγήσεων βίζας πολλαπλών εισόδων και για πολλά χρόνια σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία  και η Ιταλία. H Ελλάδα φέτος  είναι κάτω στις αφίξεις από την Ρωσία όπως αναμενόταν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από τα τέλη του 2020 (άρα θα επηρεάσει  την σεζόν του 2021) αλλάζει ο έλεγχος στον τρόπο εισόδου που θα γίνει περισσότερο βασανιστικός για εκτός Σένγκεν επισκέπτες. Υπάρχουν πολλά αεροδρόμια που δεν είναι προετοιμασμένα όπως ο Κρατικός Αερολιμένας Αράξου, όπου αν δεν προσαρμοστεί άμεσα θα έχει ως αποτέλεσμα να μην δέχεται αφίξεις από χώρες εκτός Σέγκεν κάτι που συνεπάγεται με μεγάλη μείωση την τουριστικής κίνησης (φέτος περίπου 40%  της κίνησης του προέρχεται από χώρες εκτός Σένγκεν ). Εμείς σαν ΤΕΖ TOUR έχουμε το 23% της συνολικής κίνησης στο αεροδρόμιο Αράξου, αλλά εάν κοπούν οι αφίξεις εκτός Σέγκεν θα αναγκαστούμε να κόψουμε εντελώς το πρόγραμμα.

 Ούτε  όμως το πρώτο σε κίνηση τσάρτερ και δεύτερο σε γενική κίνηση αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι έτοιμο.

Η αναμονή προβλέπεται να είναι στα 4 με 5 λεπτά το άτομο. Η συνάντηση που όπως προαναφέρθηκε έγινε σε κάλο κλίμα με τον κ. Θεοχάρη να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο και επιθυμία προσφοράς.

 Συζήτηση κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χαριτίδη  έγινε και για την Ουκρανική αγορά που έχει πολλές δυνατότητες να δώσει καλά νούμερα όπως το παρελθόν. Άλλωστε δεν θέλει βίζα και ίσως με καλές κινήσεις προβολής να επιστρέψουμε σε παλαιότερα νούμερα.(Στο Ηράκλειο, 2013 ενδεικτικά 100.000 επιβάτες). Εκδηλώσεις για την Ελλάδα, προβολή στο  ίντερνετ και προβολή στους δρόμους μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα.

 Η φετινή χρονιά είναι χρονιά προσφορών συνεπώς εαν του χρόνου προσπαθήσουν να επιστρέψουν σε περσινά επίπεδα θα θεωρηθεί αύξηση, και αυτό θέλει λεπτό χειρισμό τόνισε το έμπειρο στέλεχος.

 

Η Fraport

Η Γερμανική εταιρία φαίνεται να αποτελεί επιπλέον εμπόδιο στην κίνηση λόγω υψηλών φόρων στη χρήση αεροδρομίων που διαχειρίζεται.

 

Ο κ. Χαριτίδης δήλωσε ότι : 

 “Θέσαμε και το θέμα των τροχονομικών ελέγχων και τα ευτράπελα … με την σωστή ερμηνεία των νόμων (ΕΟΤ Κρήτης Πελ/σου – ΕΛ ΑΣ )”

Ερωτηθείς για το που οφείλεται η ηπιότερη εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική  κίνηση για την Κρήτη ξεκαθάρισε πως : 

 

Άλλες αγορές ανέβηκαν και υπήρξε ισοστάθμιση. Το Ηράκλειο από Ρωσία είχε την μεγαλύτερη πτώση η οποία μέχρι στιγμής στο -17% και έτσι όπως πάμε οι συνολικές αφίξεις των Ρώσων στο Ηράκλειο θα είναι κάτω από 300,000 άτομα (το 2019 είχαμε συνολικά 308,000 άτομα).

 Νέες αγορές που μπορούμε να δούμε για τα επόμενα χρόνια είναι το  Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αλλά δεν υπάρχουν εύκολα  διαθέσιμα αεροπλάνα.

Καλύτερα θα μπορούσε να πάει και η Λευκορωσία αν και είναι μια αγορά μόλις 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ η Ρουμανία με 25 εκατομμύρια κατοίκους θα μπορούσε να βοηθήσει την αρχή κάθε σεζόν. 

 

Η ΤΕΖ ΤOUR το 2019 

Κληθείς να παρουσιάσει την θέση της εταιρίας του ο ίδιος ήταν λακωνικός και ουσιαστικός.

“Είμαστε ίσως ο μοναδικός Tour Operator με αύξηση 5% από την Ρωσία για το 2019 και αυτό δικαιώνει τους συνεργάτες μας και επιβραβεύει την εταιρία που δείχνει αγαπητή προς το κοινό της συγκεκριμένης περιοχής.”

 

Σχολιάστε