ΠΡΟΣΩΠΑ

Συνέντευξη Νίκος Πασπαλάκης: Αυτοκίνητο και βίλλες σε κρίση

Ένας νέος άνθρωπος με πολλά όμως χρόνια παρουσίας στον κλάδο του τουρισμού μιλά στο Holidaynews.gr λίγο πριν η Κρήτη υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες για την  τουριστική εποχή του κορωνοϊού.

Ο ίδιος  επιχειρηματίας στον χώρο ενοικίασης αυτοκινήτων και κατοικιών, κατάφερε με τα αδέλφια του Μανώλη και Θανάση να γιγαντώσουν μια οικογενειακή επιχείρηση που είχε την δική της μακρά ιστορία στο νησί και σήμερα δραστηριοποιείται σε 35 χώρες με επιτυχία !!!

Ο Νίκος Πασπαλάκης μιλά  στον Κώστα Συλιγάρδο  για τον τουρισμό, μετά την πανδημία, τις αντιξοότητες,και τις προκλήσεις.

Ο ίδιος όπως προαναφέραμε στο τιμόνι της Surprise, δραστηριοποιείται σε 35 χώρες στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

 Θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί  στον τομέα της ενοικίασης του αυτοκινήτου η κρίση της πανδημίας ;

“Βιώσαμε κάτι διαφορετικό, δεν υπάρχει στατιστικό, δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι καινούρια δεδομένα για όλους. Η πρόβλεψη για την σεζόν που έχει μείνει δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και είναι στο 20-30% τι περιμέναμε όλοι για τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. ”

Στο ερώτημα σε τι κατάσταση βρίσκονται άλλες χώρες που επίσης πλήττονται από τον κορονοϊό, ο κ. Πασπαλάκης τόνισε ότι :

 

“Στην Μεσόγειο τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια με την χώρα μας, με εξαίρεση την Ιταλία που είναι εκτός για το 2020. Οι υπόλοιπες χώρες είναι περίπου στα ίδια νούμερα με την Ελλάδα. Τα Βαλκάνια είναι προς τα κάτω στατιστικά, δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα που βλέπουμε στην Μεσόγειο. Αυτό δικαιολογείται όμως, διότι στις ενοικιάσεις αυτοκινήτου, δεν είναι μόνο τουριστικό προϊόν αλλά υπάρχουν και πολλοί επιχειρηματίες που ταξιδεύουν. Η κεντρική Ευρώπη είναι περίπου 5% πάνω από τις υπόλοιπες χώρες.”

Και συνέχισε,

 

 

“Η Ελλάδα δεν έχει εξαργυρώσει ακόμα τον τίτλο που έχει ότι είναι μία ασφαλής χώρα και ότι η Ευρώπη θα προτιμήσει να έρθει στην χώρα μας, αντί για παράδειγμα την Πορτογαλία. Για τους επόμενους μήνες είναι πολύ νωρίς, πρέπει να δούμε πρώτα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέχρι χτες ο αριθμός ακυρώσεων ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό κρατήσεων. Δυστυχώς βρισκόμαστε όλοι σε μία κατάσταση που θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, για το πως θα πάει η εβδομάδα και ο μήνας.”

Πιστεύετε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην ενοικίαση αυτοκινήτου θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας και λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις;

“Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε ποιες εταιρίες θα βάλουν λουκέτο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Το κράτος προσπαθεί να βρει λύσεις και να στηρίξει αλλά τα μέτρα είναι μικρά για το μέγεθος της ζημιάς.”

Και συμπληρώνει:

“Δεν θα μπορέσει να καλυφθεί η τεράστια ζημιά την επόμενη σεζόν, Την επόμενη τριετία θα έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη για τον οικονομικό αντίκτυπο”, τονίζει.

Όσον αφορά τον χώρο των κατοικιών που επίσης δραστηριοποιείται δυναμικά με μια άλλη εταιρεία ο ίδιος παραδέχεται:

Και εκεί υπάρχει ένα αμφιλεγόμενο θέμα. “Οι βίλες ήταν ένα προϊόν που δεν κλονίστηκε τόσο μέσα στις προηγουμενες κρίσεις, ήταν σταθερό και γενικότερα η ροή κρατήσεων τους έχουν μία σταθερή αν

οδική πορεία. Φέτος λόγω του κορονοϊού υπάρχει η φήμη ότι είναι το προϊόν που θα ευνοηθεί ιδιαίτερα λόγω τ

ης ψυχολογίας του κόσμου, χάρη στην ιδιωτική ζωή που παρέχει σε σχέση με το ξενοδοχείο. Βέβαια ένα 50% των σπιτιών δεν θα ανοίξει καν, λόγω δυσβάσταχτων κόστων που προκύπτουν. Είναι πολύ θολό το τοπίο στην βίλα αλλά και στο ξενοδοχείο.”

Ποιες αγορές είναι στο σύνολο τους χαμένες;

“Χαμένη αγορά είναι σίγουρα η Ιταλία, δύσκολα θα ανακάμψει. Η Αγγλία έχει πληγεί ιδιαίτερα και είδ

 

αμε εταιρίες στον κλάδο του αυτοκινήτου να κλείνουν οριστικά, στις βίλες είναι τελείως διαφορετικό το μοντέλο από ότι στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία είναι συνήθως κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν μεγάλο όγκο σπιτιών προς εκμετάλλευση, οπότε είναι νωρίς και εκεί για να έχουμε κάποια εικόνα. Σίγουρα όμως αυτό που έχει κάνει εντύπωση σε όλους μας είναι ότι ο Καναδάς έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς στην ενοικίαση του αυτοκινήτου. Περίπου το 50-70% έχει επανέλθει με γρήγορους ρυθμούς.”

Σχολιάστε