ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχέδιο δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας και ανάπτυξης του birdwatching

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και μονοπατιών πεζοπορίας με προϋπολογισμό 45.000.000 ευρώ.

Ο περιηγητικός, πεζοπορικός και γενικότερα εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί για πολλές χώρες ιδιαίτερα πετυχημένη μορφή τουρισμού. Το ίδιο – και πολύ περισσότερο μάλιστα – ισχύει για τον ειδικό τουρισμό των παρατηρητών πουλιών: το birdwatching, που είναι μια πανίσχυρη τουριστική υπο-κατηγορία.

Παράλληλα η Ελλάδα, με την εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ειδών και τοπίων φυσικού περιβάλλοντος, πανίδας και χλωρίδας, αποτελεί ανεκμετάλλευτο πεδίο τέτοιας δραστηριότητας, όπως αποδεικνύουν οι λίγες αλλά πολύ πετυχημένες προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα κυρίως με εσωτερικό τουρισμό.

Μάλιστα στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες (με σκοπό τη χρηματοδότηση μεταξύ πολλών άλλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης), τονίζεται ότι «η Ελλάδα είναι ένα ιδανικό μέρος για να έρθουν οι παρατηρητές πουλιών, λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών που μπορούν να παρατηρηθούν στη χώρα, αλλά και της σπανιότητας πολλών ειδών που λείπουν από άλλα μέρη της Ευρώπης».

Το έργο θα περιλαμβάνει ανάπτυξη εθνικού δικτύου μονοπατιών, ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού στις περιοχές Natura 2000, αναγνώριση, χαρτογράφηση και σήμανση διαδρομών κατάλληλων για ποδηλασία, στο ήδη υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο που ανήκει σε διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας (ήπια, μέτρια, δύσκολη) και βελτίωση χώρων αναψυχής.

Σχολιάστε