ΕΡΕΥΝΕΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Τα 9 πράγματα που πρέπει να googlάρουμε πριν από κάθε ταξίδι

Το ταξίδι σε μία χώρα που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ μπορεί να κρύβει ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις, για εμάς, αλλά και για το λαό που θα επισκεφτούμε, εάν δεν σεβαστούμε την κουλτούρα του.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Τουρκία, αλλά όχι σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη, συστήνεται προσεκτική ενδυμασία και συμπεριφορά ειδικά στις γυναίκες. Πόσο μάλλον σε χώρες του αραβικού κόσμου…

Υπάρχουν 11 σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να αναζητήσουμε, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Και θα ήταν καλύτερο να τα μάθουμε ακόμη πριν κλείσουμε και τα εισιτήρια μας.

Χρειάζεται ειδική βίζα;
Το πιο απλό: Για να πάει κάποιος στις ΗΠΑ πρέπει να έχει κάνει προέκδοση βίζας. Για το Τόκιο ή τη Σεούλ για παράδειγμα, δεν χρειάζεται προέκδοση, αλλά χρειάζεται βίζα. Τη στιγμή που περνάει κάποιος από το τελώνιο, του βάζουν μία σφραγίδα στο διαβατήριο, η οποία έχει διάρκεια τριών μηνών για επίσκεψη στη χώρα.

Πώς θα είναι ο καιρός την εποχή εκείνη; 
Αυτό και αν δεν είναι σημαντικό. Αν έχει μουσώνες, αν έχει 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, αν θα έχει 50 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι μόνο για το τι ρούχα θα πρέπει να βάλουμε στη βαλίτσα μας, αλλά και για να δούμε εάν η πόλη είναι κατάλληλη για περπάτημα, ηλιοθεραπεία ή οτιδήποτε άλλο έχουμε στο μυαλό μας.

Ποια είναι η ισοτιμία συναλλάγματος; 
Επειδή η ισοτιμίες αλλάζουν καθημερινά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι ξοδεύουμε. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της πιστωτικής κάρτας σε τοπικό νόμισμα (για παράδειγμα στη Βρετανία πληρώνουμε πάντα σε λίρες και ποτέ σε ευρώ με πιστωτική κάρτα, ακόμη και αν μας ακουστεί εξυπηρετικό), είναι η πιο συμφέρουσα συναλλαγή. Το καλύτερο είναι να κατεβάσετε ειδική εφαρμογή στο κινητό σας.

Υπάρχουν αργίες τις ημέρες που θα είμαστε εκεί; 
Οι αργίες μπορούν να επηρεάσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τράπεζες, τα καταστήματα, ακόμη και τα εστιατόρια. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι αργία και τι είδους αργία είναι. Επίσης σε κάποιες χώρες αργία είναι η Σάββατο και όχι η Κυριακή.

Πόσο φιλοδώρημα πρέπει να αφήσω; 
Σε κάποιες χώρες το φιλοδώρημα είναι υποχρεωτικό. Μάλιστα στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 15% από την τιμή που πληρώνουμε. Και όχι μόνο στα εστιατόρια, αλλά και στα ταξί, τα ξενοδοχεία κ.λπ.. Σε κάποιες άλλες όπως η Ιαπωνία, είναι προσβλητικό να αφήσεις φιλοδώρημα.

Υπάρχουν κανονισμοί ενδυμασίας; 
Τι ρούχα θα πρέπει να φορέσω; Στις αραβικές χώρες οι γυναίκες, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν καλυμμένα τα περισσότερα μέρη του σώματός τους, ακόμη και σε τουριστικά σημεία, όπως τα ξενοδοχεία. Αν θέλετε να επισκεφτείτε κάποιο μοναστίρι, ακόμη και στην Ελλάδα, στις γυναίκες απαγορεύεται το παντελόνι και η κοντή φούστα κ.ά.

Ποιες είναι οι βασικές φράσεις στη γλώσσα της χώρας; 
Μπορεί να περιμένουμε από όλους να μιλάνε έστω και λίγα αγγλικά, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ούτε καν στη Γαλλία και την Ιταλία. Οπότε «ναι» «όχι» «ευχαριστώ» «παρακαλώ» και  «που είναι η τουαλέτα», τουλάχιστον θα πρέπει να τα γνωρίζουμε ή να φροντίσουμε να τα έχουμε σημειώσει.

Τι είδους πρίζες χρησιμοποιούν; 
Δεν έχει μόνο το Λονδίνο διαφορετική πρίζα. Ο αντάπτορας χρειάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

 

Πώς θα πάω από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο; 
Σε κάποιες πόλεις τα αεροδρόμια είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης. Μπορεί το ταξί να είναι φθηνό. Στο Τόκιο για παράδειγμα ένα ταξί από το αεροδρόμιο θα σάς κοστίσει λίγο πιο ακριβά από το αεροπορικό εισιτήριο που βγάλατε από την Ελλάδα. Οπότε καλό θα ήταν να αναζητήσετε και τις διαδρομές των μέσων μαζικής συγκοινωνίας.

Σχολιάστε