ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

10 –όχι τόσο διάσημα– ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείς!

Θάλασσα, ούζο κι ήλιος είναι τα συστατικά που συνθέτουν το πιο θερινό τοπίο, που μαγεύει Έλληνες και ξένους. Όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν έστω ένα απ’ αυτά τα περιβόητα ελληνικά καλοκαίρια, ξέρουν πώς είναι να χαράζονται μνήμες και στιγμές στο μυαλό και την καρδιά για μια ζωή και πώς είναι να ερωτεύεσαι ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις.

Κάθε που πλησιάζει το καλοκαίρι δε γίνεται να μη σκεφτείς μια αμμουδιά σε ένα ελληνικό νησί, διαχρονικός πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Κι ενώ εννοείται πως είμαστε ευγνώμονες για τα πολύ δημοφιλή μας και την ομορφιά τους που δίνει ανάσα στον τουρισμό μας, ίσως πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε και τους πιο κρυμμένους μας θησαυρούς και να ανακαλύψουμε ακατέργαστα διαμάντια που, τελικά, ίσως και να λάμπουν περισσότερο.

Φτιάξτε ένα δροσερό κοκτέιλ, βάλτε χαλαρωτική μουσική, τον ανεμιστήρα να γυρνάει δίνοντας ρυθμό στην ονειροπόληση, καθίστε αναπαυτικά και πάρτε ιδέες για τον φετινό μοναδικό προορισμό που ίσως να μην είχατε σκεφτεί ποτέ πριν.

1. Κύθηρα

Πού αλλού θα επέλεγε να γεννηθεί η θεά της ομορφιάς, Αφροδίτη; Δε θα της άξιζε κάτι λιγότερο απ’ τα πανέμορφα Κύθηρα. Η Πελοπόννησος που βρίσκεται από πάνω τους δεν τα επισκιάζει καθόλου και βρίσκεται εκεί για να δείξει ότι μπορεί να συνδυάσει κυκλαδίτικα αλλά και επτανήσια χαρακτηριστικά ανάμεσα σε σμαραγδένια νερά. Κι ενώ το γνωστό άσμα μπορεί να ισχυρίζεται πως «Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε», αυτά μας περιμένουν να τα επισκεφτούμε και να ανακαλύψουμε τη μοναδική ομορφιά τους.

2. Αμοργός

Η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» διάλεξε εύστοχα να γυριστεί σε αυτό το υπέροχο νησί των Κυκλάδων. Τα κρυστάλλινα νερά κι οι ειδυλλιακές παραλίες συνθέτουν το πιο κατάλληλο τοπίο για το ρομάντζο σας. Ο μαζικός τουρισμός απέχει πολύ από εκεί, κι έτσι έχουν διατηρηθεί ακόμα αυθεντικά χωριά και παραδόσεις. Η ρακή ρέει άφθονα κι εκεί, παρά το γεγονός ότι δε βρισκόμαστε στην Κρήτη, και τα πανέμορφα σοκάκια της σας οδηγήσουν συχνά σε κάποια όμορφη γιορτή του νησιού για φαγοπότι και χορό μέχρι το πρωί.

3. Καστελλόριζο

Μπορεί να ‘χει γίνει γνωστό απ’ τους φαντάρους που συνηθίζουν να το αποφεύγουν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους τουρίστες. Είναι το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδος, αλλά ξέρει να συναρπάζει με την ομορφιά και την αρχοντιά του. Είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν χαλαρές και ποιοτικές διακοπές, όπου θα ζήσουν τον έρωτά τους ή θα ερωτευτούν εκεί το ίσως πιο αυθεντικό ελληνικό νησί.

4. Κάρπαθος

Ένα καταπράσινο νησί των Δωδεκανήσων που γνωρίζει καλά να κρύβει μυστικά στις εντυπωσιακές σπηλιές του και να εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά του και τα πεντακάθαρα νερά του. Αν είστε λάτρεις του φυσικού τοπίου, μην κάθεστε, βγάλτε αμέσως εισιτήρια, η Κάρπαθος σας περιμένει.

5. Ιθάκη

Ο Οδυσσέας αρνήθηκε την αιωνιότητα που του πρόσφερε η Καλυψώ για να γυρίσει στην πολυαγαπημένη του πατρίδα κι όταν κάποιος επισκεφτεί αυτό το νησί μπορεί να καταλάβει ακριβώς τον λόγο που το έκανε. Πανέμορφοι φυσικοί όρμοι, φιλόξενοι κάτοικοι κι απέραντο πράσινο δημιουργούν ένα νησί που θέλεις να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά και σε κάνει να παραδέχεσαι πως το Ιόνιο ξέρει να σε εκπλήσσει.

6. Σαμοθράκη

Το νησί της περιπέτειας και της δράσης. Ατίθασοι καταρράκτες, φύση που οργιάζει και ποιοτικό φαγητό είναι στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτό το νησί, στην κορυφή του Αιγαίου. Οι κατασκηνωτές ξέρουν ότι εκεί σίγουρα θα ζήσουν την καλύτερη εμπειρία τους κι οι πιο δραστήριοι της παρέας θα το λατρέψουν.

7. Σύμη

Ένα ολόκληρο νησί κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος κι όχι άδικα, αφού περιλαμβάνει εκατοντάδες μνημεία. Η Δανοί είναι περήφανοι για τα πολύχρωμα σπιτάκια της Κοπεγχάγης, αλλά κι αυτά της Σύμης δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα. Είναι ήσυχη, αλλά η εντύπωση που προκαλεί κάνει δυνατό κρότο. Μια κουκκίδα στον χάρτη αλλά η πιο γραφική, στην πραγματικότητα. Αποδεικνύει περίτρανα πως τα πιο ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.

8. Αλόννησος

Κατέχει μία ξεχωριστή θέση στις Σποράδες κι οι οικογενειάρχες αναγνώστες είναι καλό να δώσουν λίγη παραπάνω προσοχή. Καταπράσινη αλλά και πολύ γοητευτική προσφέρει χαλάρωση και πολλές όμορφες εικόνες. Οι ήρεμες διακοπές βρίσκονται εκεί, σε ένα νησί που ξέρει από φύση και μπλέκει άψογα το πράσινο και το γαλάζιο, φτιάχνοντας μια μοναδική παλέτα.

9. Κάλυμνος

Σας αρέσει να βουτάτε και να αναρριχιέστε; Η Κάλυμνος κρύβει τα πιο κατάλληλα μέρη για εσάς. Εναλλακτικός αλλά αξιολάτρευτος προορισμός για αυτούς που θέλουν να νιώσουν Ροβινσώνες και ξέρουν να αναγνωρίζουν την ομορφιά που κρύβει η απλότητα.

10. Κουφονήσια

Ένας επίγειος παράδεισος  που αποτελείται από δύο νησάκια και που ξεχνάς την έννοια του χώρου και του χρόνου. Εκεί αφήνεις το αυτοκίνητο και κυρίως το ρολόι. Στου κουφού την πόρτα χτύπα, λοιπόν, μέχρι να ακούσει και να του δείξεις ότι πρέπει να πάτε οπωσδήποτε σε αυτό το μοναδικό νησί με τις εξωτικές παραλίες, το καλό φαγητό και τον απέραντο ήλιο.

Η Ελλάδα δίνει τις επιλογές και περιμένει να τις ντύσουμε με τις πιο όμορφες εμπειρίες κι αναμνήσεις. Το καλοκαιράκι μας κλείνει πλέον το μάτι κι ανυπομονεί να το καλωσορίσουμε.

Σχολιάστε