ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

CNN: «Μάχη» Ελλάδας και Πορτογαλίας για το ποιός είναι ο πιο ασφαλής προορισμός

Στη «μάχη» της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για να καταστούν ο πιο ασφαλής προορισμός διακοπών αναφέρεται άρθρο του CNN.

Το άρθρο αναφέρει ότι και οι δύο χώρες έχουν ανοίξει από αυτή την εβδομάδα τα σύνορα τους για τα διεθνή ταξίδια και διατυμπανίζουν τα σχετικά χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της πανδημίας καθώς και την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της. Επίσης, και τα 2 κράτη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και μία «άγονη» σεζόν ενδέχεται να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa, πιστεύει ότι η χώρα του παραμένει ελκυστική, αλλά έχει προχωρήσει στη δημιουργία μίας εκστρατείας με επίκεντρο την ασφάλεια. Η χώρα του καταγράφει 1520 θανάτους σε 11 εκατ. πληθυσμού και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η διαχείριση της πανδημίας θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη «μάχη» για τους δυνητικούς τουρίστες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός αναφέρει:

«Ανήκουμε στα κράτη που έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα τεστ και γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε τη μετάδοση του ιού, οι αριθμοί είναι οι πιο ασφαλείς και ο κόσμος μπορεί να ταξιδέψει με αισιοδοξία. Η αισιοδοξία θα είναι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες για την επιλογή του προορισμού διακοπών»

Τα σχόλια του αντικατοπτρίζουν αυτά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρει ότι κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η ασφάλεια, καθώς από αυτή την εβδομάδα άρχισαν να ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία.

Στην Πορτογαλία επιδιώκεται η ανάκτηση της αισιοδοξίας των τουριστών μέσω της εφαρμογής του προγράμματος πιστοποίησης «clean and safe» μέσω του οποίου 14000 εταιρίες έχουν πιστοποιηθεί και 15000 εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευθεί. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι, αν και δε θα υπάρξουν οι ίδιες τουριστικές ροές με το 2019, η χρονιά δεν έχει χαθεί ακόμα.

Το άρθρο αναφέρει ότι βρισκόμαστε στην αρχή της θερινής σεζόν και ότι και οι 2 χώρες επανεκκινούν τον τουρισμό με αργούς ρυθμούς.

Έρευνα από το σύλλογο Hotelaria de Portugal, ο οποίος εκπροσωπεί το 65% των ξενοδόχων καταγράφει ότι υπάρχει ένα κύμα τουριστικών ροών προς την Πορτογαλία, αλλά σε καμία περίπτωση δε συμμερίζεται την αισιόδοξη στάση του Hotelaria de Portugal. Οι περισσότερες κρατήσεις για την Πορτογαλία προέρχονται από την Ισπανία (20.7%), τη Βρετανία (16.8%), τη Γαλλία (14.7%) και τη Γερμανία (9.4%). Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία αναφέρουν ότι δεν περιμένουν η πληρότητά τους να ξεπεράσει το 20% έως τα τέλη του 2020. Για αυτό το λόγο τα περισσότερα ξενοδοχεία θα λειτουργούν σε πλήρη πληρότητα από το Σεπτέμβριο και μέρος αυτών θα συνεχίσει να λειτουργεί με περιορισμένη πληρότητα. Πρόκειται για ένα αποθαρρυντικό δεδομένο καθώς ο τουρισμός ανέρχεται στο 14.6% του ΑΕΠ της χώρας.

Στα της χώρας μας το άρθρο αναφέρει ότι η κατάσταση είναι σχεδόν η ίδια καθώς το 90% των τουριστικών ροών προέρχεται από το εξωτερικό. Τονίζεται, ωστόσο το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά μας επίπεδα είναι κατά πολύ καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας καθώς σε παρόμοιο αριθμό πληθυσμού έχουν καταγραφεί λιγότερα από 3000 κρούσματα και 200 θάνατοι.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τα διεθνή ταξίδια το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις: από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου για τα ευρωπαϊκά κράτη και από την 1η Ιουλίου και μετέπειτα για τα υπόλοιπα κράτη. Η Ελλάδα ελπίζει ότι η επιτυχία της στην αντιμετώπιση του ιού θα μεταφραστεί σε έσοδα ενώ επισημαίνεται ότι το 20% του ΑΕΠ της βασίζεται στον Τουρισμό, ο οποίος συντηρεί το 25% των θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας με τα ξενοδοχεία να πρέπει να διαθέτουν γιατρό εντός της μονάδας, με τους εργαζομένους να εξετάζονται τακτικά και να διατίθενται «δωμάτια Κορωνοϊού» σε δημοφιλείς προορισμούς σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα εντός τους καταλύματος.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι, παρά το γεγονός πως η χώρα μας καταγράφει το διπλάσιο αριθμό τουριστών από το 2010 και έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, η ελληνική οικονομία θα υποφέρει και η κυβέρνηση προβλέπει ότι έχει ήδη χαθεί το 50% των τουριστικών εσόδων.

 

 

 

 

Το άρθρο επισημαίνει, επίσης, ότι ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος βοήθησε στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης της Ελλάδας από τη 10ετή κρίση, θα επιφέρει στις μέρες μας μία καθοδική οικονομική πορεία. Για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα εκτενές σχέδιο που αποσκοπεί στη βελτίωση των ιατρικών υποδομών, το οποίο συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση 450 κλινών για τον Κορωνοϊό σε δημοφιλή νησιά, καθώς και την πρόσληψη 700 εργαζομένων. Επιπλέον, 11 σύγχρονα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για την αερομεταφορά ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Σχολιάστε