ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

DRV/ Έρευνα: Η προστασία του κλίματος γίνεται όλο και πιο σημαντική στην επιλογή διακοπών

Η συζήτηση για την προστασία του κλίματος και την αειφορία επηρεάζει όλο και περισσότερους Γερμανούς ταξιδιώτες στις ταξιδιωτικές επιλογές τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αντιπροσωπευτικής έρευνας που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Ερευνών Forsa για λογαριασμό της ένωσης γερμανών τουρ οπερέιτορ και τουριστικών πρακτόρων,  DRV.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 62% των Γερμανών πιστεύουν ότι η φιλικότητα ενός ταξιδιού στο κλίμα είναι είτε σημαντικό είτε πολύ σημαντικό στοιχείο για αυτούς. Το ποσοστό αυτό είναι άνω από το μέσο όρο για τους Γερμανούς ταξιδιώτες άνω των 60 ετών (79%) και άνω των 30 ετών (65%).

Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ όσων εξέφρασαν την επιθυμία τους για τέτοια ταξίδια και όσους έλαβαν απόφαση για αντίστοιχο ταξίδι καθώς μόλις το 23% ζήτησαν να ενημερωθούν για τρόπους με τους οποίους το ταξίδι τους μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Για λόγους προστασίας του κλίματος, σύμφωνα με την έρευνα, το 46% προτίθεται καλύψει υψηλότερο κόστος για μια πτήση εάν αξιοποιούνταν για να αντισταθμιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες τείνουν να δέχονται το υψηλότερο κόστος των αειφόρων ταξιδιών περισσότερο από ο,τι οι άνδρες. Οι ηλικίες 18-24 ιδιαίτερα δείχνουν υψηλό επίπεδο δέσμευσης καθώς σύμφωνα με την έρευνα οι ταξιδιώτες αυτοί είναι οι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα ταξίδια τους ή να κάνουν πιο μεγάλο ταξίδι.

Όσον αφορά το εάν αισθάνονται επαρκώς ενημερωμένοι για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς ή προορισμούς από τον ταξιδιωτικό πάροχο, το 42% του συνόλου 1.000 ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό ενώ το 38% είναι ικανοποιημένο με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Ειδικά οι νέοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της DRV, κ. Norbert Fiebig, δήλωσε: «Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στα ταξίδια – τα αποτελέσματα της έρευνας Forsa το δείχνουν ξεκάθαρα. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι καθήκον όλων μας – από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ως ταξιδιωτικός κλάδος, μπορούμε να έχουν ενεργό και δημιουργικό ρόλο στην προστασία του κλίματος. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τα επαγγελματικά ταξίδια, τον τουρισμό, την κινητικότητα και την ταξιδιωτική βιομηχανία στο σύνολό της ως μέρος της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων. Ο στόχος είναι η ουδέτερη κινητικότητα CO2».

Η ταξιδιωτική βιομηχανία συνόψισε αυτούς τους στόχους και τα μέτρα σε ένα έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της DRV που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μεσσηνία. Ένα βασικό σημείο είναι αυτό: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αχίλλειο πτέρνα του ταξιδιού: τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Διότι μόνο η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα ελευθερία μετακινήσεων», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της DRV.

«Ως ταξιδιωτικός κλάδος, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερη διαφάνεια και να παρέχουμε ενδείξεις αποτυπώματος άνθρακα για όλα τα ταξίδια, ώστε οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν ακριβώς το οικολογικό αποτύπωμα του ταξιδιού τους πριν κάνουν κράτηση. Και πρέπει να τους συμβουλεύσουμε για το πώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να διατηρηθούν όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα και ποια μέσα αντιστάθμισης είναι διαθέσιμα».

Σχολιάστε