Uncategorized

H Θεσσαλονίκη προορισμός τουρισμού υγείας

Εν αναμονή ενός Διαδικτυακού portal, την επιμέλεια του οποίου θα έχει ο ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη . Πρόκειται για ένα δυναμικό ψηφιακό εργαλείο που θα έχει ως στόχο τη συλλογή κάθε είδους  δεδομένων  που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό.

Σε συνάντηση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΕΟΠΥΥ, η αντιδημαρχία Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τέθηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη( μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ),  ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να αποτελέσει την ομπρέλα για τις επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού, όπως δηλαδή ο  ΕΟΤ λειτουργεί για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Επιπλέον όμως, να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, καθώς ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός προτείνουν ολοκληρωμένα πακέτα στις αγορές του εξωτερικού.

H Θεσσαλονίκη, με τη Χαλκιδική δίπλα, μπορεί να γίνει κέντρο Τουρισμού Υγείας, ενός τουρισμού που δεν γνωρίζει καλοκαίρι και χειμώνα.

Για να προχωρήσει όμως ο κλάδος του Ιατρικού Τουρισμού, θα πρέπει να εκδοθεί η νέα ΚΥΑ για τις προδιαγραφές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο ότι όλοι θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιήσεις, όπως το αμερικανικό GCI και το γερμανικό TEMOS.

Οι επιχειρήσεις Υγείας, θα ήθελαν την ενίσχυση δράσεων τους από τον νέο αναπτυξιακό, που έχει πρόβλεψη ειδικά για τον τουρισμό Υγείας ( ΚΑΔ 86), με τη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος κωδικός δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ποιες δράσεις θα ενισχύει και πως.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρου Πέγκα και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κ. Μακεδόνιας κ. Αλέξανδρου Θάνου, με τους δύο να δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα στο να οργανώσει και να συστηματοποιήσει τη δράση του αφού χαράξει στρατηγική.

Μάλιστα ο κ. Θάνος είπε ότι η Π.Κ.Μ., μέσω του ΠΕΠ θα μπορέσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να υποστηρίξει και οικονομικά μελλοντικές δράσεις, κάτι που απέκλεισε από πλευράς Δήμου  Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος όμως αναγνώρισε την ανάγκη συστηματικής ομαδικής δουλειάς για να «αυξηθεί» η πίτα, αλλά και χρηματοδότησης δράσεων εξωστρέφειας.

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε να καταγραφούν συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε αλλοδαπούς, ώστε να γίνουν και προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις ( π.χ. νομοθέτηση του δικαιώματος κρυοσυντήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες).

Να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού, που ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια, σήμερα μετέχουν 60 μέλη.

Σχολιάστε