ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

H στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον τουρισμό έως το 2031

Το Υπουργικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε την έναρξη της Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2031, η οποία εντάσσεται στις 50 αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της θέσης των Εμιράτων ως ενός από τους καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς για τουρισμό.

Η Στρατηγική στοχεύει, έως το 2031, να αυξήσει τη συνεισφορά του τουριστικού τομέα στο εμιρατινό ΑΕΠ στα 450 δισ. Ντίρχαμ (180,4 δισ. Ντίρχαμ το 2019 και συμμετοχή 11,6% στο ΑΕΠ το 2019), με αύξηση 27 δισ. Ντίρχαμ ετησίως, να προσελκύσει νέα επενδυτικά τουριστικά σχέδια, συνολικού ύψους 100 δισ. Ντίρχαμ και να προσελκύσει 40 εκατ. επισκέπτες σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, η Στρατηγική περιλαμβάνει 25 πρωτοβουλίες και πολιτικές, βασιζόμενη σε 4 βασικές κατευθύνσεις. Πρώτον, στην ενίσχυση της ενιαίας εθνικής τουριστικής ταυτότητας, δεύτερον, στην ενθάρρυνση της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας, αρμόδιου για τον τουρισμό, με άλλους εθνικούς φορείς και την προσέλκυση διεθνών εταιρειών στον τουριστικό τομέα για την αύξηση των επενδύσεων σε όλους τους συναφείς κλάδους με τον τουρισμό, όπως των αερομεταφορών και των ταξιδίων, τρίτον στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση εξειδικευμένων και πρωτοποριακών τουριστικών προϊόντων και τέταρτον, στην οικοδόμηση ανεπτυγμένων τουριστικών υποδομών.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, η συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία σημείωσε άνοδο κατά 12%, με συνολικά 12 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 42%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα αντικατοπτρίζεται επίσης σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πληρότητας ξενοδοχείων τόσο στο Ντουμπάι (71,7%) όσο και στο Άμπου Ντάμπι (68,2%) τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών στο Ντουμπάι ξεπέρασε τα 8 εκατ. το πρώτο επτάμηνο του 2022, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου κατά 15% των προ-πανδημίας επιδόσεων.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ιδιαίτερη ώθηση αναμένεται να δοθεί στον τουριστικό κλάδο των Εμιράτων, όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών παγκοσμίως, αλλά και λόγω της επικείμενης έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ (Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2022).

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ενίσχυση του τουριστικού τομέα θεωρείται τομέας-κλειδί από την εμιρατινή Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πρωταρχικού στόχου της, τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των ΗΑΕ, αλλά και την εφαρμογή ενιαίων πολιτικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με σκοπό την ενίσχυση της ενιαίας ταυτότητας των επτά Εμιράτων.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι.

Σχολιάστε