ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Kίνα: Η πανδημία ανατρέπει τον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και για το 2022

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν για τις επιπτώσεις της πρόσφατης επιδημιολογικής έξαρσης της πανδημίας στη λειτουργία των κινεζικών επιχειρήσεων από έρευνα που πραγματοποίησε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα.

Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Το 99% των επιχειρήσεων υπέστησαν διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες, από την πρόσφατη επιδημιολογική έξαρση της πανδημίας στην Κίνα.
  • Το 29% των επιχειρήσεων καθυστερούν την υλοποίηση προγραμματισμένων επενδύσεων. Πλην τούτων, 17% των επιχειρήσεων προέβησαν σε περικοπές του επενδυτικού τους προγραμματισμού, ενώ 30% δήλωσαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της επιδημιολογικής έξαρσης της πανδημίας στα επενδυτικά τους σχέδια. Πέραν τούτων, 49% των επιχειρήσεων πρόκειται να προβούν σε περικοπές του επενδυτικού τους σχεδιασμού, εάν οι τρέχοντες περιορισμοί παραμείνουν ως έχουν, κατά το προσεχές έτος.
  • Το 65% των παραγωγικών επιχειρήσεων επιβράδυναν ή ελάττωσαν την παραγωγή τους, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, αδυναμίας προμήθειας πρώτων υλών ή περιορισμών της κυκλοφορίας των πολιτών, από τις τοπικές Αρχές. Μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 82%.
  • Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν προβλήματα στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, λόγω των στρεβλώσεων στα μεταφορικά και ναυτιλιακά δίκτυα που προκάλεσε η πρόσφατη επιδημιολογική έξαρση της πανδημίας. Μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 88%.
  • Το 54% των επιχειρήσεων αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τα ετήσια έσοδά τους, το 2022, ενώ επιπλέον 38% θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι συναφείς επιπτώσεις της επιδημιολογικής έξαρσης της πανδημίας.
  • Το 81% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές Αρχές έχει επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητές τους να προσελκύσουν ή και να διατηρήσουν κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Μάλιστα το 35% αυτών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί συναφώς «σε μεγάλο βαθμό» έως και «σε σοβαρό βαθμό».
  • Το 51% των επιχειρήσεων δηλώνουν ικανοποιημένες από τις κινεζικές προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας. Παρά ταύτα, το 77% αυτών δηλώνουν μη ικανοποιημένες από την χρονική διάρκεια των υγειονομικών απομονώσεων, ενώ το 69% δηλώνουν μη ικανοποιημένες από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός Κίνας.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πεκίνου.

Σχολιάστε