Uncategorized

O νέος ψηφιακός κόσμος του Μουσείου της Ακρόπολης

Το μουσείο της Ακρόπολης μπαίνει δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του.

Το πλήθος των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν με το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» αναδεικνύει τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους μουσειακούς του χώρους και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, ο καινούριος διαδικτυακός του τόπος αποτυπώνει με σύγχρονο τρόπο τη λειτουργία και τις δράσεις του, παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία, καθιστά το σύνολο των συλλογών του ανοιχτό και προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα και διαμορφώνει ένα ελκυστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» εντάχθηκε στο Π.Ε.Π «Αττική 2014 – 2020» με προϋπολογισμό 1.330.240,63 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές, το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο αυτό έργο έφερε σε πέρας τους παρακάτω στόχους:

– Τη λειτουργία ενός αλληλεπιδραστικού χώρου ψηφιακών εκθεμάτων στο Μουσείο με την εκπόνηση ψηφιακών, ανοιχτών και επαναχρησιμοποιούμενων παραγωγών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού περιεχομένου.

– Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό του, παρέχει ισότιμη, ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις συλλογές και τα εκθέματα, στη γνώση και την πληροφορία.

– Την προβολή των πολλαπλών διαστάσεων των εκθεμάτων που συνθέτουν τις συλλογές του Μουσείου με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πολυμεσικής τεχνολογίας.

– Την πολλαπλή αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού για την ενίσχυση της ψυχαγωγίας και της βιωματικής εμπειρίας του φυσικού και διαδικτυακού επισκέπτη.

– Τη μακρόχρονη ψηφιακή διατήρηση του πολιτιστικού αγαθού μέσω της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του αρχαιολογικού υλικού που αφορά στα ευρήματα της Ακρόπολης, των Κλιτύων της και της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη.

– Τη διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και εύκολη διαχείριση του υλικού για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της εμπειρίας του επισκέπτη.

– Την προμήθεια και εγκατάσταση στους χώρους του Μουσείου του κατάλληλου εξοπλισμού για την υποστήριξη του ψηφιακού έργου. Στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (Museum Plus) μεταπτώθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το σύνολο αυτών που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς του χώρους.

Το Σύστημα, που εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες καταχωρήσεις, αποτελεί τον κορμό της διαχείρισης των συλλογών και τη βάση για την οργάνωση εκθέσεων, την παραγωγή διαδραστικού υλικού, παιχνιδιών και εκδόσεων.

Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων στον ιστοχώρο του Μουσείου, παρέχοντας στο κοινό ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό. Πεντακόσια πενήντα εκθέματα του Μουσείου φωτογραφήθηκαν από όλες τις όψεις.

Οι υψηλής ποιότητας έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες που παράχθηκαν εμπλούτισαν το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην τεκμηρίωση των εκθεμάτων του, στην προβολή των συλλογών του και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στο ευρύ κοινό και την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα. Εξήντα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα που παράχθηκαν βοηθούν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας των επιφανειών και της γεωμετρίας των αρχαίων έργων, συμβάλουν στην πληρέστερη τεκμηρίωσή τους, προωθούν την ανάπτυξη της έρευνας γύρω από αυτά και αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών. Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα για τους μικρούς του φίλους.

Το Acropolis Museum Kids απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, από όλο τον κόσμο, και τα προσκαλεί να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για εικονική περιήγηση στο μουσείο της Ακρόπολης, για ακουστική ξενάγηση και για οικογενειακή ψηφιακή ξενάγηση

Σχολιάστε