ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

TUI: Ακυρώνει τα τουριστικά πακέτα για Κρήτη μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Την απόφαση να ακυρώσει όλα τα τουριστικά πακέτα που είχαν προορισμό την Κρήτη μέχρι τουλάχιστον τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος TUI. 

Συγκεκριμένα, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην βάλει την Ελλάδα και άλλες χώρες στην πράσινη λίστα, οδηγεί σε ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ελαφονήσι. Κρήτη

Η ΤUI ακύρωσε ταξιδιωτικά πακέτα που αφορούσαν πέντε ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και η Κρήτη. Σημειώνεται ότι η βρετανική εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει πριν από μέρες ότι αυτές οι ακυρώσεις αφορούσαν μόνο τα Χανιά, ωστόσο πλέον συμπεριέλαβε ολόκληρο το νησί.

Η TUI ακύρωσε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου ταξιδιωτικά πακέτα λόγω της αβεβαιότητας σε:

  • Κροατία
  • Κύπρο
  • Κρήτη, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Σκιάθο, και Κέρκυρα
  • Ιταλία
  • Φορμεντέρα, Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μενόρκα και Λα Πάλμα (Ισπανία)

Βρετανία: «Πορτοκαλί» η Ελλάδα για ταξίδι

«Πορτοκαλί» η Ελλάδα για τους Βρετανούς, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο μήνα, που σημαίνει ότι όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για διακοπές κατά την επιστροφή τους θα υποχρεωθούν σε καραντίνα γεγονός που προφανώς αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη της Βρετανία να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Η μόνη τουριστική χώρα της Ευρώπης που εντάχθηκε στην «πράσινη» λίστα επιτρέποντας ταξίδια Βρετανών χωρίς εν συνεχεία υποχρέωση καραντίνας, είναι η Πορτογαλία ενώ από την άλλη στο «κόκκινο» μπήκε η Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες μεγάλες τουριστικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, δεν περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, κάτι που θα επέτρεπε στους τουρίστες να μην υποβάλλονται σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή οι μόνες χώρες που εντάσσονται στην πράσινη λίστα της Βρετανίας είναι: Πορτογαλία, Ισραήλ, Γιβραλτάρ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νησιά Φαρόε, Ισλανδία, Φόκλαντς. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση εξετάζοντας μια σειρά παραγόντων σχετικών με την πανδημία που ισχύουν σε κάθε χώρα, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση, ο αριθμός των εμβολιασμένων αλλά και η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 17  Μαΐου, ενώ η κατάταξη των χωρών θα επικαιροποιείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Στην κατηγοριοποίηση των χωρών περιλαμβάνονται τρεις κλίμακες. Στην τελευταία «κόκκινη», εντάχθηκαν Τουρκία, Μαλδίβες και Νεπάλ.

Να σημειωθεί ότι για τις χώρες της πράσινης λίστας αρκεί ένα τεστ προ αναχώρησης για την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή. Αντίθετα, οι επιστροφές από «πορτοκαλί» χώρες, όπως η Ελλάδα απαιτούν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι με PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα. Υπάρχει παράθυρο «απελευθέρωσης» στις πέντε ημέρες αν υπάρξει αρνητικό τεστ. Αντίστοιχα, για τις επιστροφές από «κόκκινες» χώρες υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο.

Επεξήγηση:

*Πράσινοι Προορισμοί: Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.

**Πορτοκαλί προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

**Κόκκινοι προορισμοί: Τα ταξίδια είτε απαγορεύονται τελείως σε αυτούς τους προορισμούς είτε αν επιτραπούν επιτρέπονται, όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.

Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).

Οι προσδοκίες του τουρισμού

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι όπως και άλλοι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας πίστευαν ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα επέλεγε να βάλει σε «ζώνες» προορισμούς και όχι χώρες. Έτσι ορισμένα ελληνικά νησιά όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο και όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Global Travel Taskforce -το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από την πανδημία- κάποια ελληνικά νησιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της -Κρήτη, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, θα ήταν στην πράσινη ζώνη.

Συγκεκριμένα το FCDO συμβούλευε «ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».

Τελικά οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας ήταν διαφορετικές και η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η λίστα θα επανεξετασθεί σε τρεις εβδομάδες από την βρετανική κυβέρνηση και ελπίζεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες και θα ενταχθεί στην πράσινη ζώνη, για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει και ιδιαίτερη σημασία η επιδημιολογική πορεία της χώρας μας τις επόμενες ημέρες.

Σχολιάστε