Γνωρίζοντας την Κρήτη μέσω της ΤUI …
Η TUI επένδυσε στη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τα ξενοδοχεία του νησιού και όχι μόνο ενισχύει το πιλοτικό της πρόγραμμα που άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο από την Κρήτη το 2017, αλλά το έχει επεκτείνει και σε άλλες χώρες. Η αρχή από τον κορυφαίο τουριστικό οργανισμό έγινε πριν 3 χρόνια από την Κρήτη και τώρα πλέον το project υλοποιείται σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία, η Τουρκία.
Μέσω του προγράμματος TUI Care Foundation που θα “τρέχει” στην Κρήτη έως το 2020, οι ξένοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως είναι το λάδι και το κρασί, να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν γνήσιες τοπικές γεύσεις.
Η Κρήτη διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, τη μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδέσουν τους τοπικούς παραγωγούς με τους τουρίστες και να συνδημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και οι Κρητικοί παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες.
Στη συνέχεια εισήλθαμε στις εγκαταστάσεις όπου παράγεται ο οίνος. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Μιχαλάκης : «Είναι σημαντικός ο παράγοντας του ελέγχου της θερμοκρασίας κατά την παραγωγή του κρασιού. Το γεγονός ότι οι δεξαμενές μας είναι εξολοκλήρου σε κλειστό χώρο μας επιτρέπει να ελέγχουμε απόλυτα την παράμετρο αυτή εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον».
Στο πρόγραμμα “TUI cares for Crete” συμμετέχει και το οινοποιείο Λυραράκη με μακρόχρονη ιστορία στη διάσωση των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, κυρίαρχο συστατικό του προγράμματος.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την ιστορική μονή Επανωσήφη, που συμμετέχει στο πρόγραμμα της TUI Care, κατέχει εκτάσεις που αγγίζουν τα 22.000 στρέμματα και το 90% από αυτές καλλιεργούνται από αγρότες της περιοχής. Αυτή είναι μία από τις μορφές συνεισφοράς της Ιεράς Μονής προς την τοπική κοινωνία. Το 10% των εκτάσεων καλλιεργείται από τους μοναχούς.
«Η σύνδεση με τη γη είναι το ουσιαστικό. Πάντα οι μοναχοί έκαναν βιολογική καλλιέργεια, τη δίδασκαν ο ένας στον άλλο» αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος. Ο πατέρας της Ιεράς Μονής δεν έκρυψε πως «στα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε μια καμπή, ασκήθηκε πίεση για τη χρήση φυτοφαρμάκων και η πίεση έφερε αποτέλεσμα. Ευτυχώς, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρήση χημικών και έτσι επιστρέψαμε στη βιολογική καλλιέργεια. Οι μοναχοί μας την εφαρμόζουν, όμως είναι δύσκολο να πείσουμε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο, βλέπετε οι άνθρωποι πρώτα βλέπουν τις οικονομικές απολαβές και έχουν την ανάγκη να ξέρουν ότι η παραγωγή τους δεν θα μείνει».
Η παράδοση συνεχίζεται, φροντίζοντας την Κορωνέικη ποικιλία που καλλιεργούν, συλλέγοντας τον καρπό όταν ωριμάσει, ώστε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς έχει στη δύναμη του περίπου 1.350 μέλη, τα οποία φροντίζουν πάνω από 300000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή της Κριτσάς, των Λακωνίων και της Πρίνας. Ενώ, παράγονται ετησίως περίπου 950.000 κιλά ελαιόλαδου άριστης ποιότητας.
Η ξενάγηση στον τόπο όπου παράγεται το ελαιόλαδο και η φιλοξενία μοναδική. Γευτήκαμε, μάθαμε και ανακαλύψαμε τις διαφορετικές ποιότητες του ελαιόλαδου. Στο τέλος το “κολατσιό” που μας πρόσφεραν ήταν η όαση σε μία ζεστή ημέρα.
Έπειτα το μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του ελαιόλαδου, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Κριτσάς μας φιλοξένησε, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να κρατηθεί ζωντανή, με τα χέρια και το μυαλό γυναικών που βρίσκουν το χρόνο και με το μεράκι τους δημιουργούν τις πιο νόστιμες συνταγές για τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς του χωριού. Τα εδέσματα που μας πρόσφεραν; Πραγματικά δεν μπορούν να περιγραφούν και να καταλάβεις την εξαίσια γεύση μόνο από φωτογραφίες.
Ο τουρισμός μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό περιβάλλον. Στην πράξη, με πιλότο την Κρήτη, δίνεται η πρώτη ώθηση σε Ελληνικό έδαφος ώστε το θετικό αποτύπωμα του τουρισμού να λειτουργήσει ευεργετικά για τους ανθρώπους, την περιοχή και τον προορισμό συνολικά. Η ίδια φιλοσοφία διέπει όλα τα προγράμματα της TUI Care Foundation στον κόσμο.
«Το μεγάλο μας ζητούμενο είναι να επενδύουμε σε δράσεις που στο τέλος να μπορούν να λειτουργούν ως business models και να συνεχίσουν να υπάρχουν μετά τη λήξη της χρηματοδότησης» τόνισε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Jost Neumann.
Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό και είμαι σίγουρη πλέον ότι το εγχείρημα έχει πετύχει!