ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Επενδύσεις σε λιμάνια και μαρίνες

Στην ιδιωτικοποίηση ελληνικών μαρινών με το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.

Οι μαρίνες Αλίμου, Χίου, Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) και Αργοστολίου είναι οι πρώτες που θα οδεύσουν προς ιδιωτικοποίηση, καθώς ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των διαδικασιών προκήρυξης διαγωνισμών, ενώ θα ακολουθήσει η μαρίνα της Πύλου.

Παράλληλα σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα δρομολογείται η κατασκευή νέων μαρινών μέσω του μοντέλου σύμπραξης Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, η οποία θα επιταχυνθεί φέτος το καλοκαίρι.

Αυτά έκανε γνωστά από το βήμα του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των Οργανισμών Λιμένος, λέγοντας ότι εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, υπάρχουν άλλοι 12 Οργανισμοί Λιμένος στη χώρα πολύ σημαντικοί που απασχολούν την κυβέρνηση με τι τρόπο θα καταφέρει να τους αξιοποιήσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση πρέπει να έχει μικτό χαρακτήρα και ανέφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, όπου υπάρχει το καινούργιο λιμάνι, ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση με τον δήμο και τον Οργανισμό για το παλιό, ώστε να δημιουργηθεί εκεί μια μαρίνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας, Σταύρος Κατσικάδης, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών λιμανιών της.

«Ενα λογικό και σταθερό φορολογικό και ρυθμιστικό καθεστώς θα συνέβαλλε στην προσέλκυση των επενδύσεων μειώνοντας τους νομικούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Κρουαζιέρα

Ο τομέας της κρουαζιέρας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και τις δύο μέρες του φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής με κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας να καταθέτουν τη δική τους προσέγγιση.

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στον χαιρετισμό της υποστήριξε ότι η πρόσφατη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του yachting στην Ελλάδα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο αξιοποίησης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστών που φτάνουν στη χώρα και φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 28 εκατομμύρια.

Στο φόρουμ παραβρέθηκε και μίλησε ο Erkunt Oner από την Ενωση Τούρκων Επενδυτών Τουρισμού, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός Cruise Aegean Forum που θα προβάλει το κοινό προϊόν κρουαζιέρας Ελλάδας-Τουρκίας, εξηγώντας ότι το καινοτόμο μάρκετινγκ θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχολιάστε