ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πέθανε» ο ευρωπαίος αντίπαλος της Airbnb, έρχεται ο Κινέζος…

Η γερμανική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού στη διαμονή, Wimdu, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στα τέλη της χρονιάς, την ώρα που μια άλλη ανταγωνίστριά της, η Xiaozhu, αναδύεται από την Κίνα, έχοντας θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων.

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές με ανακοινώσεις των 2 εταιριών, που ανταγωνίζονται την Airbnb, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, και διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην οικονομία διαμοιρασμού.

Ειδικότερα, η λειτουργία της πλατφόρμας Wimdu με έδρα στο Βερολίνο θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η πλατφόρμα κατάφερε να συγκεντρώσει 90 εκατ. δολάρια για την επέκτασή της όμως αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές και εμπορικές προκλήσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της.

H Wimdu ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια, με στόχο να γίνει ο γερμανός αντίπαλος της Airbnb, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκείς κρατήσεις στα καταλύματά της στις πόλεις. Στα τέλη του 2016 την αγόρασε η δανέζικη Novasol, η οποία δραστηριοποιείται στις εξοχικές κατοικίες  στις περισσότερες παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι έτσι θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της για διαμονή στις πόλεις.

Φαίνεται πιθανό ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Novasol, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός επενδυτής Platinum Equity, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία από το Wyndham Hotels τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δεν ήταν πλέον πρόθυμος να χρηματοδοτήσει τις απώλειες της Wimdu.

Η δεύτερη ανακοίνωση από την πλατφόρμα Xiaozhu από το Πεκίνο, η οποία προσφέρει ενοικίαση κατοικιών, γνωστοποιεί οτι η εταιρία μπαίνει σε συζητήσεις για τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στους επενδυτές της Xiaozhu.com είναι ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, καθώς και οι Legend Capital, Morningside Venture Capital, MSA Capital και Capital Today.

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να διευρύνει το δίκτυο ψηφιακών εταιριών της προκειμένου να ανταγωνιστεί γίγαντες από την Καλιφόρνια, η Κίνα κτίζει επιτυχώς ισχυρούς αντιπάλους. Ήδη οι Alibaba και Huawei ανταγωνίζονται ευθέως τις Amazon και Motorola.

Στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρατηρούνται αξιοσημείωτες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα.

Σχολιάστε